'IKBY'nin Referandum Kararı Tırmandırıcı Ve Tehlikeli'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2): '(IKBY'nin 25 Eylül'de 'bağımsızlık referandumu' yapma planı) Bu referandum kararı esasen tırmandırıcı ve tehlikeli bir harekettir' '(ABD'nin TürkiyeRusya yakınlaşmasından rahatsız olduğu iddiası) Uçak düşürme hadisesinden önce Rusya ile ilişkilerimiz daha iyiydi. O zaman endişe yoktu da şimdi niye endişe var?'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de 'bağımsızlık referandumu' yapma planına ilişkin, 'Bu referandum kararı esasen tırmandırıcı ve tehlikeli bir harekettir.' dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kuveyt'te basın mensuplarıyla bir araya gelerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.

IKBY'nin 25 Eylül'de 'bağımsızlık referandumu' yapma planına ilişkin ne tür önlemler alındığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın sınır ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediğini kaydetti.

Suriye’de bir terör kantonu oluşturulmasına Türkiye’nin müsaade etmeyeceğini Amerikalı muhataplarına da net bir şekilde ifade ettiklerini aktaran Çavuşoğlu, “Bu referandum kararı esasen tırmandırıcı ve tehlikeli bir harekettir.” diye konuştu.

IKBY'nin mevcut anayasal haklarını desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, ekonomik kriz döneminde de desteklerinin sürdüğünü, 4 bin civarında Peşmerge'nin eğitimini de Türkiye’nin sağladığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, 'Irak’ın çok sorunu var, DEAŞ’la mücadele ediyor, başka sorunlar var. Yani böyle bir durumda fırsatçılık yapmak doğru bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Kerkük’te IKBY bayrağı asılmasının da doğru olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, görüştüğü bütün ülkelerin bu referanduma karşı olduğunu söylediğini aktardı.

Bu düşüncelerini IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile de telefonda paylaştığını dile getiren Çavuşoğlu, Barzani’nin gelecek süreçte Türkiye’yi ziyaret edebileceğini söyleyerek düşüncelerini aktarmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

- Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelesi sürüyor

Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'la mücadelede çok çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, 'Bugüne kadar 4 bin 500 yabancı terörist savaşçıyı yakalayıp ülkelerine iade ettik. Şu anda bin 500 civarında tutuklu terörist savaşçı var Türkiye'de.'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile sınırları DEAŞ unsurlarından temizlediğine dikkati çekerek DEAŞ'a karşı içeride ve dışarıda yürütülen operasyonların da oldukça başarılı olduğunu kaydetti.

- 'ABD’nin Türkiye-Rusya yakınlaşmasından rahatsız olduğu' iddiası

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a atfedilen 'ABD’nin Türkiye-Rusya yakınlaşmasından rahatsız olduğu' iddiasının hatırlatılması üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Uçak düşürme hadisesinden önce Rusya ile ilişkilerimiz daha iyiydi. O zaman endişe yoktu da şimdi niye endişe var?” dedi.

Türkiye ile Rusya arasında bu kriz yaşandığı zaman NATO toplantılarında üye ülkelerin Türkiye’ye Rusya ile ilişkileri düzeltme tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, ilişkiler düzelince aynı ülkelerin bunu sorgulamaya başladığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, Suriye krizinde en iyisinin siyasi çözüm olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Astana ve daha da önemlisi Cenevre süreçlerine çok katkı sağladığını belirten Çavuşoğlu, siyasi sürece geçilebilmesi için ateşkesin kalıcı olması gerektiğini ifade etti.

ABD ile ilişkiler konusuna da değinen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha önceki yönetime göre daha iyi olduğunu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Türkiye’nin ABD’nin YPG’ye verdiği desteği ve Rakka Operasyonu’nu YPG ile sürdürmesini doğru bulmadığının altını çizen Çavuşoğlu, bir terör örgütüyle iş birliği yapmanın ABD gibi bir ülkeye yakışmadığını dile getirdi. Çavuşoğlu, teröristler arasında 'iyi-kötü” ayrımı yapmanın doğru olmadığını belirtti.

- 'Mısır sorunun taraflarından biri'

Çavuşoğlu, Mısır'ın da sorunun taraflarından biri olduğunu söyleyerek 'Tabii ki burada Müslüman Kardeşlerin özellikle Mısır tarafından terör örgütü olarak adlandırılması da sorunun sebeplerinden birisi.' diye konuştu.

Müslüman Kardeşler gibi siyasi bir hareketin terörist olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, 'Kendine karşı olan herkesi terörist olarak sınıflandırmak sağlıklı bir yaklaşım değil.' dedi.

Çavuşoğlu, Müslüman Kardeşlerin Tunus, Fas, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'da siyasetin içinde olduğunu vurgulayarak 'Şimdi bu insanlara terörist demek doğru bir şey mi?' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri ile de ilişkilerini geliştirmek için çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, 'Bizim Körfez ülkeleri arasında ayrım yapmamız söz konusu değil. Bu bizim çıkarımıza da olmaz.' şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, 4 ülke ve Katar'ın bir araya gelmesi ve diyalog yoluyla bu meseleyi çözmesinden yana olan Türkiye'nin, arabulucu olarak üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

'Henüz yaşanan sorun nedir, gerekçeleri nedir ve talepler nedir? Bunlar somut olarak henüz ortaya çıkmadı.' diyen Çavuşoğlu, bunların açıkça belirlenmesi durumunda çözüm önerilerinin de daha kolay ortaya konabileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Katar'a yöneltilen suçlamaların çok eskide kalan konular olduğuna işaret ederek bunların da diyalog yoluyla aşılabileceğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA