FETÖ'nün PAÜ Yapılanması Davası

Denizli'de terör örgütünün üniversite yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 73'ü tutuklu 115 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla dava açılan 73'ü tutuklu 115 sanığın savunmalarına devam edildi.

Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile sanık yakınları katıldı.

Duruşmanın üçüncü gününde, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tutuksuz yargılanan eski PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın savunmasıyla devam edilirken, avukatlar ve sanıklar Bağcı'ya sorular yöneltti.

Avukat Halil Sarı, sanık Hüseyin Bağcı'nın savcılıkta verdiği ilk ifadesinden dolayı birçok kişinin mağdur olduğunu, fakat daha sonra savcılığa dilekçe verdiğini, iddianamede de sanık Bağcı hakkında etkin pişmanlık hükümlerinden bahsedilemeyeceğinin dile getirildiğini belirterek, 'Sanık Hüseyin Bağcı savcılık ifadesinin arkasında mıdır, yoksa mahkemede verdiği ifade mi doğrudur?' diye sordu.

Bağcı da 'Mahkemedeki savunmamız geçerlidir. Tüm detayları ile bunu açıklayıp izah ettim. Bunun dışında savcımıza 9 Ağustos 2016'da verdiğim dilekçedeki ifadem de geçerlidir. Ben normal sanığım. 12 saatlik aramada suç unsuru hiçbir emareye rastlanmamıştır. Benim etkin pişmanlık göstermemi gerektiren bir durum yoktur. Savunmamda belirtmiştim. Ben hiçbir zaman böyle bir örgütün üyesi olmadım.' savunmasında bulundu.

Tutuklu sanık Fatih Karaosmanoğlu'nu üniversiteye nasıl aldığı sorulan Bağcı, şunları söyledi:

'Denizli'de bir hukuk fakültesi açılması konusunu YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile eski rektör Fazıl Necdet Ardıç ve diğer protokol üyeleri ben göreve gelmeden bir programda konuşmuşlar. Ben göreve gelince YÖK'e teklifte bulundum. YÖK Başkanı 'Çok hukuk fakültesi açıldı, ancak öğretim üyesi olmadığı için atıl kaldı, önce dekanı bulalım, daha sonra fakülteyi açarız' dedi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bana Fatih beyi önerdi. Ankara'da bu kişi ile ilgili araştırmalar ve görüşmeler yaptım. Hukuk fakültesi açmak için öğretim üyesi ve dekanı olmayan iletişim fakültesine dekan yaptık.'

Üniversitenin eski avukatlarından olan Bekir Çapar'ın, yargılanan diğer sanıklarla örgütsel hiyerarşik bağının olup olmadığı sorusuna Bağcı, 'Suç örgütünün içerisinde olmadığım için yok.' diye konuştu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Kaynak: AA