Etiyopya 'Tırtıl Ordusuna' Karşı Halkı Mücadeleye Çağırdı

Ülkede 3 ay önce ortaya çıkan ve 6 eyalete yayılan 'tırtıl ordusu', 146 bin hektarlık araziyi istila etti İstilanın her geçen gün büyümesi üzerine hükümet, halkı ortak mücadeleye çağırdı.

Etiyopya, şimdiye kadar 146 bin hektarlık araziye zarar veren tırtıl ordusuna karşı halktan yardım istedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede 3 ay önce görülmeye başlanan tırtıl ordusunun 6 farklı eyaletteki mahsullere zarar verdiği bildirildi.

Bakanlık, 35 farklı bölgede 146 bin hektarlık araziye saldıran zararlı canlılarla mücadelede arazi sahiplerinin, ordunun, öğretmenlerin ve öğrencilerin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Tırtılların saldırdıkları yerlerdeki tüm ekinleri yok etmeyi başaramadığı vurgulanan açıklamada, ürünlerin yüzde 60'ının kurtarıldığı, gruplar halinde yürütülecek bir mücadeleyle istilanın önüne geçilebileceği kaydedildi.

Tırtılların daha çok mısır, soya fasulyesi ve patateslere zarar verdiği ifade edildi.

Güney Amerika'ya özgü olan ve 'spodoptera frugiperda' olarak adlandırılan tırtıllar Afrika'da ilk olarak 2016 yılında Nijerya, Sao Tome ve Benin gibi ülkelerde görüldü. Larvanın bir bölgeye yerleşmesinin ardından, tırtıllardan çıkan güveler uçarak kolaylıkla uzak bölgelere yayılabiliyor.

Kırsal kesimde başlıca geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olması sebebiyle tırtıl istilası, halihazırda 7,8 milyon kişinin kuraklık kaynaklı gıda gereksinimine ihtiyaç duyduğu Etiyopya'da endişeye yol açıyor.

Kaynak: AA