Eski Guatemala Devlet Başkan Yardımcısı ABD'ye İade Edilmeyi Kabul Etti

ABD'nin, uyuşturucu ticareti yapmakla suçladığı eski Guatemala Devlet Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti, yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmeyi kabul etti.

Baldetti, Guatemala'da bir mahkemede çıktığı duruşmada ABD'ye iade edilmeyi kabul edeceğini belirtti.

ABD'nin yargı önüne çıkarmak amacıyla ülkesinden istediği Baldetti, iade talebine karşı koymayacağını ifade etti.

ABD'li savcılar, Baldetti'yi, 2010 ila 2015 yıllarında ABD'ye uyuşturucu ticareti yapmakla suçluyor.

Guatemalalı yetkililer, 8 Haziran'da, ABD'nin, hakkında birden fazla dava açılan eski Guatemala Devlet Başkan Yardımcısı Baldetti'nin yargılamak için bu ülkeye gönderilmesini talep ettiğini belirtmişti.

Eski Guatemala Devlet Başkanı Otto Perez Molina ile gümrük dairesindeki yolsuzluk skandalına karışmakla suçlanan Roxana Baldetti, 2015'te istifa etmiş ve gözaltına alınmıştı.

Bu arada Guatemala'da turistik Amatitlan Gölü'nün temizlenmesi projesinde yolsuzluk yapmakla suçlanan eski Devlet Başkan Yardımcısı Baldetti'nin, Mart 2016'da tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Tutuklu yargılanan Molina ve yardımcısı Baldetti hakkında, geçen temmuz ayında da yeni bir yolsuzluk soruşturması açılması kararı alınmış, bu kararla birlikte Molina hakkında iki, Baldetti hakkında ise üç yolsuzluk davasının devam ettiği belirtilmişti.

Baldetti, hakkındaki tüm iddiaları reddetmişti.

Ülkede, Molina'ya yasa dışı finansman sağladıkları gerekçesiyle 2016'nın Haziran ayında 23 kişi tutuklanmıştı.

Guatemala'daki yolsuzluk soruşturması, Birleşmiş Milletler destekli bir komisyon ve yerel savcılar tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Kaynak: AA