Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın Açıklaması

'Öğretmen Strateji Belgesi'nde performans sistemi, yeterlilik sınavı uygulaması, sözleşmeli öğretmen istihdamı ve rotasyon uygulaması konusu öğretmenlerin tepkisini tavana taşıyan başlıklar olarak durmaktadır. Bu nedenle belgenin yeniden gözden geçirilmesi ve yeniden yayımlanmasına ihtiyaç var. Uygulanabilirliği de çok mümkün görünmüyor'

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 'Öğretmen Strateji Belgesi'nde performans sistemi, yeterlilik sınavı uygulaması, sözleşmeli öğretmen istihdamı ve rotasyon uygulaması konusu öğretmenlerin tepkisini tavana taşıyan başlıklar olarak durmaktadır. Bu nedenle belgenin yeniden gözden geçirilmesi ve yeniden yayımlanmasına ihtiyaç var. Uygulanabilirliği de çok mümkün görünmüyor.' dedi.

Yalçın, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan, 'Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023'e ilişkin alandan gelen bilgileri de dikkate alarak, açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

Belgede yer verilen eğitim fakültelerindeki öğrencilere başka fakültelere geçiş hakkı, öğretmenlerin uluslararası katılım oranının artırılması, öğretmenlere yönelik şiddetin engellenmesi gibi hedeflerin önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, dezavantajlı yerlerde görev yapanlara yönelik tedbir alınması ile kariyer basamaklarına ilişkin yaklaşımları da olumlu bulduklarını ifade etti.

Öğretmen Strateji Belgesi'nin bazı maddelerine şerh koyduklarını anlatan Yalçın, 'Bu haliyle kağıt üzerinde kalmaya aday bir strateji belgesidir bu.' dedi.

Ali Yalçın, 'Strateji Belgesi'nde performans sistemi, yeterlilik sınavı uygulaması, sözleşmeli öğretmen istihdamı ve rotasyon uygulaması konusu öğretmenlerin tepkisini tavana taşıyan başlıklar olarak durmaktadır. Bu nedenle belgenin yeniden gözden geçirilmesi ve yeniden yayımlanmasına ihtiyaç var. Uygulanabilirliği de çok mümkün görünmüyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Bu adil bir yaklaşım değil'

Sosyo-ekonomik açıdan az gelişmiş bölgeler için önerilen çözümün, 4 yıl süreyle hiçbir şekilde sağlık mazereti dahi olsa yer değişikliği hakkı tanınmayan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması olarak benimsendiğini aktaran Yalçın, 'Bu adil bir yaklaşım değil. Kesinlikle gözden geçirilmesi gerekiyor.' diye konuştu.

Çözümün özendirci maddi yaklaşımlar olması gerektiğini kaydeden Yalçın, 'Bakanlık cebri değil, cezbi tekliflerle öğretmenlerin karşısına çıkmalı.' ifadesini kullandı.

Sınırsız kontenjanla faaliyetlerine devam eden mevcut pedagojik formasyon programları ile Öğretmenlik Strateji Belgesi'nin uyuşmadığını savunan Yalçın, burada uzun vadede bir sorunun ortaya çıkacağını bildirdi.

Strateji Belgesi'nde bütün öğretmenler için zorunlu bir performans değerlendirme sisteminin geliştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Yalçın, 'Bakanlığın hukuki ve kanuni dayanağı olmayan performans değerlendirmesinde ısrar etmesinin gerekçesi ortada yoktur. Bu bir dayatma gibi duruyor.' dedi.

Bütün öğretmenlerin her 4 yılda bir öğretmen yeterlilikleri çerçevesinde yapılacak sınava tabi tutulmasının da planlandığını belirten Yalçın, şöyle konuştu:

'Bu uygulama bütün öğretmenlerin tepkisi çekmiştir. Mesleğe ilişkin, KPSS, alan bilgisi sınavı, mülakat, aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçişte yazılı ve sözlü sınav gibi başka hiçbir kamu görevi için öngörülmeyen bariyerler söz konusu iken bunları atlarsan bir de ondan sonra 'Seni 4 yılda bir sınava tabi tutacağım' yaklaşımı kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Öğretmenin işi gücü bırakıp, sadece sınavlarla uğraşması, öğrenciyi bir kenara koyması gerekir. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok.'

'Öğretmen yeterliliğini test sınavıyla ölçmek hangi meslekte var.' diye soran Yalçın, 'Uzmanlığını alan bir doktor kaç yılda bir sınava tabi tutuluyor. Bir akademisyen, titrini aldığı zaman kaç yılda bir sınava giriyor?' değerlendirmesini yaptı.

- Rotasyon uygulaması

Yalçın, belgede yer alan rotasyon sisteminden daha önce de vazgeçildiğini ifade ederek, 'Siz öğretmen kitlesini rotasyon ve yer değiştirmeye kalkarsanız buradaki ortaya çıkabilecek kargaşayı yönetemezsiniz. Personel hareketliliğinden doğan sorunları bile bu anlamda sağlayamazsınız. Bu konuyu ısıtıp ısıtıp gündeme getirmenin bir mantığı yok.' diye konuştu.
Kaynak: AA