Damızlık Düve Üretim Merkezi Desteklemeleri

Milli Tarım Projesi kapsamında Damızlık Düve Üretim Merkezi kurulması ile ilgili desteklemeler açıklandı.

Damızlık Düve Üretim Merkezi Desteklemeleri
2017 yılı içerisinde kamuoyu ile paylaşılan Milli Tarım Projesi kapsamında Damızlık Düve Üretim Merkezi ile ilgili başvurular 1 Haziran ile 3 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Konuya ilişkin İHA muhabirine konuşan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, “2017 yılı içerisinde kamuoyu ile paylaşılan Milli Tarım Projesi kapsamında Damızlık Düve Üretim Merkezi kurulacağı bildirilmiş. 2017 yılı için yatırım kapsamına alınmayan ilimiz, bu yılki yatırım planı kapsamında Elazığ ve Eskişehir illeri ile birlikte alınmıştır” dedi.

Desteklemelerle ilgili şartları anlatan Müdür Görentaş, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan ve desteklemeden yararlanmak isteyen gerçek veya tüzel yatırımcılar, 500 baş kapasiteye sahip, yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde arttırılarak en az 5 yıl süreyle işletmek kaydıyla il müdürlüğümüze 1 Haziran-3 Temmuz 2017 tarihleri arasında başvuruda bulunmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Damızlık Düve Üretim Merkezleri için destekleme oranlarından da söz eden Görentaş, şunları kaydetti:

“Yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı konusunu kapsayan inşaat yatırımına, gerçekleşme tutarının yüzde 50’si, damızlık dişi buzağı alımına, alım tutarının yüzde 50’si. (En az 3 aylık- en fazla 8 aylık yaşta olma kaydıyla) Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcı alımına, alım tutarının yüzde 50’si oranında destekleme ödemesi sağlanacaktır. Hibeye esas üst sınır için dişi buzağı fiyatı 3 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. 500 baş buzağı alımı için proje tutarı 1 milyon 750 bin TL, hibe tutarı ise 875 bin TL’dir. Yine 500 baş inşaat yapımı için proje üst tutarı 1 milyon 750 bin TL, hibe tutarı 875 bin TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca makine ekipman alımı için buzağı alım tutarının yaklaşık yüzde 10’u ve makine ekipman alımı için hibe tutarı ise 87.5 bin TL’dir.”
Kaynak: İHA