Birleşik Krallık'ta Terör Bağlantılı Gözaltılar

Ülkede geçen yıl gerçekleşen terör bağlantılı gözaltılar rekor seviyeye ulaştı.

Birleşik Krallık'ta terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınan şüphelilerin sayısında geçen yıl rekor artış kaydedildiği bildirildi.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığının verilerine göre, Mart 2016-Mart 2017 döneminde terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınan kişi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 304'e çıktı.

Bakanlık, bu sayının, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana en yüksek seviye olduğunu bildirdi.

Verilere göre, gözaltına alınan beyazların sayısı da arttı. Mart 2015-Mart 2016 dönemine 68 beyaz şüpheli gözaltına alınırken bu sayı Mart 2016-Mart 2017 döneminde yüzde 66 artarak 113'e çıktı.

Bakanlık, terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınanların sayısını 2001'den bu yana kayıt altına alıyor.

İngiliz polisi, son 6 yılda 800'den fazla İngiliz vatandaşının Suriye ve Irak'a gittiğini ve bu kişilerin yarısının da Birleşik Krallık'a geri döndüğünü tahmin ediyor. Çoğunun terör örgütü DEAŞ saflarında savaştığı düşünülen bu kişilerin adaya döndüklerinde terör eylemi düzenlemelerinden endişe ediliyor.

Londra'da mart ayından bu yana düzenlenen üç terör saldırısını DEAŞ üstlenmişti.

Kullandıkları minibüsle 3 Haziran gecesi Londra Köprüsü üzerinde yayaları ezen, daha sonra da yakındaki Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevrede bulunanları bıçaklayan üç kişi, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Manchester'da 22 Mayıs'ta düzenlenen intihar saldırısında 22, mart ayında Londra'daki Westminster Köprüsü'ndeki araçlı ve bıçaklı saldırıda da 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA