Bakan Elvan Açıklaması 'Ekonomide Aldığımız Önlemler, İşsizliğin Azalışını Sürdürecek'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, işsizlik oranının Mart 2017’de, Şubat ayına göre yaklaşık 1 puan azaldığını belirterek, "Hükümet olarak ekonomiye yönelik aldığımız önlemler ve attığımız adımlar ile işsizlik önümüzdeki dönemlerde de azalışını sürdürecektir" dedi.

Bakan Elvan, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) İşgücü İstatistikleri Mart 2017 Verilerini, yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. TÜİK’in işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranının mart döneminde beklentilerin altında gelerek yüzde 11,7 olarak gerçekleştiğini kaydeden Elvan, "Şubat döneminde yüzde 12,6 olan işsizlik oranı neredeyse 1 puana yakın azalmıştır. Böylece bir önceki dönemde 4 milyona yaklaşan işsiz sayısı 3 milyon 642 bine kadar gerilemiştir. Hükümet olarak ekonomiye yönelik aldığımız önlemler ve attığımız adımlar ile işsizlik önümüzdeki dönemlerde de azalışını sürdürecektir. Milli İstihdam Seferberliğinin bundan sonraki dönemde yapacağı katkı bu konuda iyileşmeyi hızlandıracaktır. Mevcut durumda devam eden ve 2017 yılında uygulamaya konulan yeni istihdam teşviklerinin etkisiyle önümüzdeki dönemde istihdam oranında da artışların gerçekleşmesi ve bununla birlikte işsizlik oranlarının aşağıya çekilmesi beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

"Durum beklenenden de iyiye gidiyor"

Bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranının 0,9 puan arttığına, aynı dönemde 496 bin kişilik ilave istihdam oluşturulduğuna dikkat çeken Elvan, şunları kaydetti:

"Özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranındaki (1,3 puan) güçlü artış eğiliminin sürdüğü görülmektedir. Diğer taraftan mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranında Ocak 2017 döneminden başlayarak üç dönem üst üste düşüş gözlenmiştir. Uzun süredir durağan bir seyir izleyen sanayi istihdamında Mart 2017 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir artış gözlenmektedir. Sanayi sektöründe istihdam bir önceki yılın aynı dönemine göre 51 bin kişi artmıştır. Öte yandan, inşaat dahil hizmetler sektöründe 453 bin kişilik istihdam artışı kaydedilmiştir. 2017 Mart döneminde genç işsizlik oranı bir önceki döneme göre 1,9 puan düşmüştür."

"Ekonomide 2017 yılında gelen veriler durumun beklenenden de iyiye gittiğini göstermektedir" diyen Elvan, özellikle yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüksek büyüme oranının yıl boyunca devam edeceğinin altını çizerek, "Hatta hedefimiz olan yüzde 4,4’lük büyüme rakamının üzerine çıkacağız. Büyümenin istihdama olumlu yansıdığını ve işsizlik oranının daha da aşağılara indiğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

Kaynak: İHA