Astana Ekonomik Forumu

Türk Keneşi Genel Sekreteri Hasanov: “Kazakistan’ın atmış olduğu adımlar sadece kendisi için değil tüm bölge için faydalıdır.” Kazakistan Başbakanı Sagintayev: 'Dünya Bankasının desteğiyle ülkede bin 300 kilometre yol inşa ettik'

ASTANA – Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Kazakistan'ın finans merkezi olması yönünde atılacak adımların gerek ülke gerekse tüm bölge için faydalı olacağını söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Bağımsızlık Sarayında düzenlenen Astana Ekonomik Forumu başladı. 'Yeni enerji, yeni ekonomi' ana temalı forum eş zamanlı olarak inovasyon, yeşil ekonomi ve lojistik başlıklı oturumlarla devam etti.

Forum kapsamındaki oturumlara Kazakistan Başbakanı Bahıtcan Sagintayev, Türk Keneşi Genel Sekreteri Hasanov’un yanı 80'den fazla ülkeden binlerce yabancı ve yerel ekonomi uzmanı ile iş adamları katıldı.

Çin’in İpek Yolu projesinin ele alındığı oturumda Hasanov, İpek Yolu güzergahının Türk Keneşine üye devletler için büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Forumu AA muhabirine değerlendiren Hasanov, Kazakistan’ın finans merkezi olması için çalıştıklarını belirterek, “Kazakistan’ın atmış olduğu adımlar sadece kendisini için değil, hem bölge için faydalıdır.” İfadesini kullandı.

Hasanov, Kazakistan’ın finans merkezi olmasının komşu ülkelerin de hayat seviyesinin artmasını sağlayacağına dikkati çekerek, “Hayat seviyesinin yükselmesi radikalizmin azalması için bir fırsattır. Bugün her şeyi silah ve dövüş yoluyla değil, beyinle düşüncelerle çözmek mümkündür.” diye konuştu.

Başbakan Sagintayev de, forum kapsamında Dünya Bankasının faaliyetleriyle ilgili oturumunda konuştu.

Sagintayev, konuşmasında Dünya Bankasının Kazakistan’daki projelerinin önemini vurgulayarak, “Dünya Bankasının desteğiyle ülkede bin 300 kilometre yol inşa ettik.” dedi.

Yarın sona erecek forum çerçevesinde toplam 20 panelin yapılması planlanıyor.

Forum, Kazakistan hükümeti ve Avrasya Bilim Adamları Ekonomik Kulübü tarafından 2008 yılında kurulmuştu.

Kaynak: AA