Amerikalı Müslümanların 'Katar' Ve 'Yemen' Tepkisi

Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal: 'Katar krizi, başta Müslümanlar olmak üzere hiç kimseye yarar sağlamayacaktır” “Katar konusunda sadece cesur tutum ve girişimleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı takdir edebiliyorum” “Gerek Yemen'de, gerekse Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerde gözlerimizin önünde yaşanan kaos, bu işte sorumluluk kabul etmeyen ülkelerin utanç kaynağıdır”.

Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, başta Müslümanlar olmak üzere hiç kimseye yarar sağlamayacağına inandığı Katar kriziyle ilgili 'cesur tutum ve girişimleri' nedeniyle sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı takdir edebildiğini söyledi.

Genel Sekreter Cemal, aynı zamanda başkanı da olduğu Cami Vakfı'nın Chicago’daki Paradise Elegant Banquet’teki geleneksel iftar programı sonrası Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen’in 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamasıyla patlak veren krizi “çok üzücü” olarak niteleyen Cemal, “İslam aleminin birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde, her türlü sorun masada tartışılarak çözülebilmeli” diye konuştu.

Boykotun özellikle Suudi Arabistan gibi İslam dininin en kutsal mekanlarına ev sahipliği yapan, Müslümanlara önderlik etmesi gereken bir ülkeden başlıyor olmasının daha da üzücü olduğunu vurgulayan Cemal, “İslam için kardeşliğin, bağışlamanın, birlik ve beraberliğin sembolü olan Ramazan ayına rastlayan Katar krizi, başta Müslümanlar olmak üzere hiç kimseye yarar sağlamayacaktır” şeklinde konuştu.

- 'Türkiye'nin çabaları bize güven veriyor'

Katar'ın barış ve adaleti savunan bir ülke olduğunu vurgulayan Cemal, “Katar insan haklarına değer veren, Müslümanların sorunlarının çözümü için mücadele eden, insanları bir araya getirmeye çalışan bir ülkedir. Katar'a yönelik tutuma anlam veremiyorum” değerlendirmesinde bulundu. Cemal sözlerini, “İçinde bulunduğumuz durumda sadece cesur tutum ve girişimleri nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı takdir edebiliyorum” şeklinde sürdürdü.

Türkiye’nin bölgede ve Müslümanlar ilgili gelişmelerde her zaman “en doğru ve gerekli adımları” attığının altını çizen Cemal, “Türkiye'nin Müslümanları bir araya getirmek ve onları bir arada tutmak için harcamış oldu çabalar bize güven veriyor. Sanırım böyle bir liderliğe ihtiyaç var ve Türkiye gerektiğinde bunu iyi şekilde yapıyor” dedi.

Cemal, “Bundan sonraki süreçte tüm sorunların barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasını ve İslam aleminin tüm görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak tek vücut olmasını umut ediyorum” temennisinde bulundu.

- Yemen’de yaşanan insanlık dramı

Büyük açlık krizi ve salgın hastalıklar pençesindeki Yemen’deki gelişmeler hakkında ise Cemal, “Katar konusunda birlik olabilen birçok Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi ülkenin, Yemen’de yaşanan insanlık trajedisi karşısında ortak bir tutum sergileyememeleri bizleri şaşırtıyor. Dünyanın birçok bölgesinde yüzbinlerce Müslüman farklı nedenlerle ölüyor. Bunun sorumlusu ülkelerin sorumluluk hissetmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Müslüman ülkelere, özellikle sivillerin korunması noktasında görüş ayrılıklarının bir kenara bırakmaları çağrısında bulunan Cemal, “Yemen gibi mevcut durumun mağdurları, Allah'a ve bunun sorumlusu olan ülkelere sorunun neden çözülmediğini sormaktadır. Bu işin sorumlusu ülkelerin, milyonların yaşadığı drama son verme noktasında Allah'tan korkması ve insani yardımların zaman kaybetmeden sağlanması için harekete geçmeleri gerekmektedir. Gerek Yemen'de, gerekse Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerde gözlerimizin önünde yaşanan kaos, bu işte sorumluluk kabul etmeyen ülkelerin utanç kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu. Cemal ayrıca gelişmiş tüm ülkeleri de Müslümanların yaşamakta olduğu sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturmak için harekete geçmeye davet etti.

- Farklı din ve kültürleri buluşturan iftar

Öte yandan, Cami Vakfının bu yıl 16’ncısını düzenlediği geleneksel iftara programına aralarında Chicago Başkonsolosu Umut Acar’ın da bulunduğu çok sayıda ülke, din ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve İngilizce tercümesi ile başlayan programda oruç açılmadan önce bazı katılımcılara da plaket verildi. Program sırasında Müslüman davetliler salon içinde saf tutarak namaz kıldı.
Kaynak: AA