Akıllı Bisiklet Magandaların Hışmına Uğradı

Ordu’da geçen hafta hizmete giren akıllı bisiklet ‘şehir magandalarının’ hışmına uğradı. Bir haftalık süre içerisinde 38 bisiklete zarar verildi.

Akıllı Bisiklet Magandaların Hışmına Uğradı
Dünyada 100’den fazla modern kimlik taşıyan şehirde uygulanan akıllı bisiklet uygulaması Ordu’da geçen hafta Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde toplam 18 istasyonda 144 bisiklet ile hizmete girdi. Ancak aradan geçen bir hafta içerisinde 38 bisiklet ‘şehir magandaları’ tarafından kullanılmaz hale getirildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Ordu’da akıllı bisiklet projesini hayata geçirmiştik. Bu bisikletlere zarar verildi.

Bu zarar verme işi bu şehirde yaşayanlara ait bir şey. Bisikletlerin lastiklerini sökmüşler ve kullanılmaz hale getirmişler. Altınordu, Ünye ve Fatsa’da 38 bisiklete zarar verdiler. Modern bir şehirde bu olmamalıdır. Unutulmasın ki bunun partisi yok, ideolojisi yok. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Hepimiz bu şehrin imkanlarını kullanıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istiyorum” dedi.

Akıllı bisiklet sisteminin dünyada yüzden fazla şehirde uygulandığını belirten Başkan Yılmaz, “Bu sistem Türkiye’de Konya ve Ordu’da, dünyada ise Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Letonya, Yeni Zelanda, Polonya, İsviçre, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde yüzden fazla şehirde uygulanıyor. Hem çevresel hem de kısa mesafede trafik yoğunluğuna çözüm ve alternatif bir uygulama olarak hizmete koyduk” diye konuştu.



Akıllı bisiklet nasıl kullanılıyor?

Akıllı bisikletleri kiralayabilmek için cep telefonu uygulaması ile istasyonlardan üye olunabildiği gibi elektronik kart da kullanılabiliyor. Akıllı bisiklet kiralama istasyonlarından kişisel ve kredi kartı bilgileri girilerek temin edilen elektronik karta TL yüklemesi yapılıyor. Bisiklet ya da istasyon üzerindeki manyetik alana, kimlik bilgileriyle oluşturulan elektronik kartı kiralama işlemi gerçekleştiriliyor. 30 dakikalık kiralamanın 1 TL olduğu akıllı bisikletlere vatandaşlar, 24 saatlik kullanım için 48 TL ödeme yapacak. Sisteme bir haftalık süre içerisinde yaklaşık 2 bin kişi üyelik yaptırdı.
Kaynak: İHA