ABD'den Özbekistan'a Nükleer Teknoloji Desteği

ABD Enerji Bakanlığı, Özbekistan Nükleer Fizik Enstitüsüne radyoaktif madde taşıma donanımına sahip bir kamyon hibe etti.

TAŞKENT – ABD'nin, Özbekistan'a radyo aktif maddeleri güvenli taşıması amacıyla donanımlı bir kamyon hibe ettiği bildirildi.

ABD'nin Taşkent Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Enerji Bakanlığının, Özbekistan Nükleer Fizik Enstitüsüne radyoaktif maddelerin güvenli şekilde taşınabilmesi için gerekli donanıma sahip bir kamyonu hibe olarak verdiği ifade edildi.

Açıklamada, aracın teslim törenine ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi ve Taşkent Büyükelçiliği İhracat ve Sınırların Güvenliği Bölümü yetkililerinin katıldığı belirtildi.

Büyükelçilik açıklamasında, 'Nükleer maddelerin güvenli taşımasını sağlayacak donanımlı aracın teslimi, ABD ile Özbekistan arasında nükleer maddelerden kaynaklanan tehlikelerin önlenmesine yönelik sürdürülen ortak çabaların başarılı bir örneğidir.' ifadeleri yer aldı.

Aracın, Nükleer Fizik Enstitüsü bünyesindeki Radyoaktif Atıkları Gömme İşletmesi tarafından kullanılacağı kaydedildi.

ABD Enerji Bakanlığı, Kasım 2016'da Radyoaktif Atıkları Gömme İşletmesinin sisteminin modernize edilmesine destek sağlamıştı.
Kaynak: AA