AB'den Sahte Kimlikle Mücadele

AB, üçüncü ülke vatandaşlarına verilen oturum kartlarının güvenliğini artıracak yeni bir düzenleme konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkelerdeki oturum kartlarında sahteciliği engellemek için anlaşmaya vardı.

AB Konseyinin yaptığı açıklamada, üye ülkelerdeki üçüncü ülke vatandaşlarına verilen ve kimlik yerine de geçen oturum kartlarının kopyalanmasını engellemek için kartlara geliştirilmiş güvenlik özellikleri eklenmesi konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

İlgili yasanın değiştirilmesiyle AB'ye üye ülkelerin üçüncü ülke vatandaşlarına verdikleri oturum kartlarına ilişkin sahteciliği engellemek için tek tip bir belge modeli oluşturulacağı kaydedildi.

Son 20 yıldan bu yana kullanımda olan oturum kartlarında sahtecilik ve dolandırıcılık yapıldığı, yeni düzenlemede kartların kopyalanmasını ve üzerinde değişiklik yapılmasını zorlaştıracak güvenlik önlemlerinin alınacağı belirtildi.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosunun onayı gerekiyor. Parlamento onayından sonra düzenleme AB Konseyi tarafından oylanarak kabul edilecek.

Avrupa Sınır Sahil ve Güvenlik gücünün geçen sene yayımladığı raporda, 2016 yılının ilk çeyreğinde sahtecilikle elde edilen belge sayısında yüzde 76 artış kaydedildiği aktarılmıştı.

Geçen sene AB Komisyonunun 'Seyahat Belgelerinde Dolandırıcılıkla Mücadeleye İlişkin' yayımladığı eylem planında, Avrupa'da düzenlenen terör saldırıları ve sığınmacı akışı bağlamında seyahat belgelerinin dolandırıcılığa karşı daha güvenli hale getirilmesi çağrısı yapılmıştı.

Seyahat belgelerinin terör saldırısı, organize suç ve insan kaçakçılığını kolaylaştıran bir belge haline geldiği, AB'nin bu çerçevede önlem alması gerektiği belirtilmişti.

Kaynak: AA