Yemen'deki Sağlık Sistemi

ICRC'nin Yemen Misyonu Şefi Faite: 'Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden silahlı çatışmalar, sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdi'.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle sağlık sisteminin çöküşün eşiğinde olduğunu belirtti.

ICRC'nin Yemen Misyonu Şefi Alexandre Faite yaptığı yazılı açıklamada, 'Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden silahlı çatışmalar, sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdi.' ifadesini kullandı.

Yemen'deki kolera salgının ulaştığı boyutun, ülkedeki çatışmaların insanları ve alt yapıları nasıl zayıflattığını gösteren en yeni ve açık kanıt olduğunu belirten Faite, koleranın yayılmasında 'su ve kanalizasyon sistemlerine düzenlenen saldırılar, gereken bakımların yapılmaması, yakıt gibi hayati ürünlerin ithalatına getirilen kısıtlamalar gibi nedenlerle milyonlarca insanın temiz suya erişememesinin' etkili olduğunu ifade etti.

Faite ayrıca ICRC'nin geçen haftalarda Yemen'e klor, serum ve diğer tıbbi malzemeler taşıyan 4 uçak gönderdiğini aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'deki kolera salgınında 942 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişi, temiz içme suyu bulunamaması ve atıkların toplanamaması gibi nedenlerden dolayı her gün koleraya yakalanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Kaynak: AA