Uçuşlarda Elektronik Cihaz Kısıtlaması

Bazı ülkelerden yapılan uçak seferlerinde cep telefonu dışındaki elektronik cihazların kabinde taşınmasını yasaklamasının ardından alınan önlemler kapsamında Atatürk Havalimanından İngiltere uçuşlarının yapıldığı kapılara konulan 2 Xray cihazı faaliyete geçti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kararıyla geçen hafta yurt dışından getirtilen, katı, sıvı ve tabaka patlayıcıları tespit etme özelliğine sahip iki cihaz için test aşamasına geçildi.

ABD ve İngiltere'nin, bazı ülkelerden yapılan uçak seferlerinde cep telefonu dışındaki elektronik cihazların kabinde taşınmasını yasaklamasının ardından Atatürk Havalimanında güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor.

Havalimanından ilgili ülkelere uçuşlarda konulan yasağın ardından alınan önlemlerden yolcuların daha az etkilenmesi ve seferlerde gecikme yaşanmaması için yetkililer çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, İngiltere'ye direkt seferlerin yapıldığı dış hatlar gidiş katındaki 700'lü kapıların bulunduğu alana iki X-ray cihazı yerleştirildi. İngiltere'ye giden yolcuların çanta, bagaj ve eşyaları buradan aranmaya başlandı.

Bu cihazlarda elektronik eşya beyanında bulunmayan yolcuların eşyaları kontrol edilecek. Diğer yolcular, güvenlik görevlileri tarafından elle aranacak. Böylece aramalar sırasında yaşanabilecek vakit kaybının önüne geçilecek.

Uygulamadan önce İngiltere uçuşlarındaki tüm yolcular, elektronik eşya teslim masasına yönlendirilerek, bagajlarında ve üstlerinde elle arama yapılıyordu.

- Cihazlar için eğitim

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kararıyla geçen hafta yurt dışından getirtilen, katı, sıvı ve tabaka patlayıcıları tespit etme özelliğine sahip iki tomografi cihazının da Atatürk Havalimanına kurulum işlemleri devam ediyor.

Kullanılacağı bölüme montajı tamamlanan cihazlar için test aşamasına geçildi. Cihazı kullanacak güvenlik görevliler için verilen eğitimler ise sürüyor.

İşlemlerin sona ermesinin ardından faaliyete geçecek uygulamada ilgili ülkelere gidecek yolcular, uçağa binmeden önce yanlarında bulundurduğu çantaları cihazdan geçirecek. Cihaz, dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazları, şişe içindeki sıvı ve benzeri maddeleri tespit edecek.
Kaynak: AA