Türk Kızılayı Kan Bağışçılarını Ödüllendirdi

Antalya Kan Bağış Merkezi, düzenli ve gönüllü kan bağışçılarını ödüllendirdi.

Antalya Öğretmenevi'nde düzenlen programda konuşan Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Tufan Ertop, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nün çeşitli etkinliklerle Türk Kızılayı tarafından kutlandığını belirtti.

Türk Kızılayı'nın sadece afetlerde değil, ihtiyacın olduğu her alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Ertop, Kızılay'ın Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılamak için 16 Bölge Kan Merkezi ve 61 Kan Bağışı Merkezi ile 'Güvenli Kan Temini' programını başarıyla sürdürdüğünü vurguladı.

Ertop, tüm bu yapılanma ve faaliyetlerin yalnızca gönüllü kan bağışçılarının varlığıyla anlam kazandığını kaydetti.

ABO kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü Karl Landsteiner’in doğum günü olan 14 Haziran, Dünya Sağlık Örgütü tarafından gönüllü kan bağışçılarına atfedildiğini, bu günün her yıl Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezlerinde eş zamanlı törenlerle kutlandığını dile getiren Ertop, kanın bütün teknolojik gelişmelere rağmen yapay olarak hala gerçekleştirilemeyen bir madde olduğuna dikkat çekti.

2005 yılından önce kan ihtiyacının farklı şekilde giderilmeye çalışıldığını da hatırlatan Ertop, 2017 kan karşılama oranını yüzde 94 oranında gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bağışçılara teşekkür eden Ertop, her bir kan bağışında üç kişiye can verildiğini belirterek, 'Bağışçılar olmasaydı biz bunu gerçekleştiremezdik.' dedi.

Programda gönüllü kan bağışçıları, izlenimlerini katılımcılarla paylaştı.

Törende, daha sonra Antalya Kan Bağışı Merkezi'ne 45 kez kan bağışında bulunan 10 kişiye plaket, 35 kez kan bağışında buluna 27 kişiye altın madalya, 25 kez kan bağışında bulunan 83 kişiye gümüş madalyaları protokol üyelerince verildi.

Tören, iftar yemeği verilmesiyle sona erdi.

Törene, Kızılay Antalya Şube Başkanı Cengiz Nizam, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Hatice Kayrakçı, Batı Akdeniz Bölge Müdürlüğü Kan Merkezi çalışanları, şube başkanları ile gönüllü kan bağışçıları katıldı.

Kaynak: AA