TOBB Heyeti Kanada'da

Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyeti, Amerika Uluslararası Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Montreal'e geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Amerika Uluslararası Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Kanada'nın Montreal kentine geldi.

Hisarcıklıoğlu, konferans çerçevesinde Montreal’de Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau ile görüştü. Hisarcıklıoğlu ayrıca, Kanada Ticaret Odası Başkanı Perrin Beatty ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau 'Montreal Konferansı’nın Globalizasyonu Yeniden Düşünmek' başlıklı oturumunun açılış konuşmasını yaptı.

Hisarcıklıoğlu da konferanstaki konuşmasında küreselleşmenin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, şunları söyledi:

'Türkiye ekonomisi küreselleşme sayesinde büyük bir ekonomik atılım gerçekleştirerek önemli bir sanayi ülkesine dönüşmüş, 160 milyar dolar ihracat yapan ve dünyanın en çok ziyaret edilen 6. ülkesi konumuna gelmiştir' dedi. KOBİ’lerin küresel düzeyde büyümenin ve istihdamın itici gücü olduğuna değinen TOBB Başkanı, 'KOBİ'lerle daha kapsayıcı politikaların uygulanması, küreselleşmenin başarıyla devamı için gereklidir.

Hepimizin bildiği gibi neredeyse tüm ülkeler küresel ekonomik entegrasyon sürecinden, yani küreselleşmeden çok fayda sağladı. Bir iş adamı olarak bunu Türkiye'de de gördüm. Bu dönemde Türkiye ekonomisi kendini değiştirdi ve küresel bir oyuncu oldu. Küreselleşme sayesinde Türkiye bir üst-orta gelir ülkesi haline geldi ve kişi başına düşen gelir 80'li yılların ortalarından beri üç kattan fazla büyüdü. Türkiye'de küresel yatırım hacmi 150 milyar dolara ulaştı. Son 20 yılda yaptığı ihracat 10 kat artarak 150 milyar ABD dolarına ulaştı. Türkiye'nin yıllık ticaret hacmi 400 milyar dolardır ve önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyona yükselecektir. İnşaat sektörümüz, dünyada ikinci büyük işletme haline geldi; 100'den fazla ülkede projeler üretiyor.'

- 'Türkiye bilinmiyordu'

Hisarcıklıoğlu, 80'li yılların başında başlıca turizm merkezleri arasında bile bilinmeyen Türkiye’nin, günümüzde dünyanın en çok ziyaret edilen 6. ülkesi konumuna geldiğini hatırlatarak, 'Bunun hepsini küreselleşmenin sayesinde yaptık. Özellikle Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile entegrasyon çabalarımız Türkiye'yi dönüştürmemize çok yardımcı oldu. Elbette, bu madalyonun bir tarafı... Özellikle 2008 küresel finansal krizinden bu yana küreselleşme ile zor günler yaşıyoruz. Son iki üç yıl ile karşılaştırıldığında küresel ekonomi şimdi daha az kesinlik kazanmıştır' şeklinde konuştu.

- 'Korumacılık yükselişte'

Hisarcıklıoğlu, siyasi sorunları çözmek için ticaretin bir silah olarak kullanılmaya başlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Bu sayede dünyada 200 milyondan fazla çalışan işsiz kaldı. Gelir dağılımı kötüleşti. Zengin daha zenginleşti, yoksullar daha da fakirleşti. Çoğu yerde aşırıcılık ve krizler ile mücadele ediyoruz. Bugün, tüm dünyada kritik göç sorunları, terörizm, antidemokratik girişimler ve yükselen ırkçılık ile karşı karşıyayız. Bunların hepsi son yılların kapsayıcı olmayan politikalarının sonuçlarıdır. Hepimiz biliyoruz ki büyüme, toplumun her kesimini her zaman etkilemez. Ayrıca, işsizliği her zaman azaltmaz veya gelir dağılımını daha iyi hale getirmez.'

Hisarcıklıoğlu konuşmasını, 'Bu yüzden küreselleşme için yeni bir tanıma, daha kapsayıcı bir küreselleşme kavramına ihtiyacımız var. Kadınlar, gençler ve az gelişmiş ülkeler için daha kapsayıcı bir küreselleşme tanımlaması gerekiyor' şeklinde tamamladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Montreal’deki temaslarının ardından Ottawa ve Toronto’ya da geçerek bir dizi temas gerçekleştirecek.
Kaynak: AA