TEV Yeni Yurtdışı Bursiyerlerini Tanıttı

TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Koç: 'Amacımız, gençlerimizin cumhuriyetin değerlerine bağlı, öz güven sahibi, düşünen ve sorgulayan bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim desteğini sağlamak' TEV Yönetim Kurulu Başkanı Yırcalı: 'TEV olarak, her yıl yaklaşık 1 milyon dolarlık burs fonu ayırmaktayız. İş birliği yaptığımız kurumların katkılarıyla birlikte bu tutar 4 milyon dolara yaklaşmakta

Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, 'Amacımız, gençlerimizin cumhuriyetin değerlerine bağlı, öz güven sahibi, düşünen ve sorgulayan bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim desteğini sağlamak.' dedi.

TEV'in dünyanın farklı ülkelerindeki en iyi üniversitelerde eğitim görecek bursiyerlerini tanıttığı ve programın içeriğine ilişkin bilgileri paylaştığı basın toplantısı, TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç ve TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Koç konuşmasına, TEV'in 50 yıldır edindiği donanım ve aydınlık yarınlar için verdiği hizmetle artık kendi kültürüne sahip köklü bir kurum ve Türkiye'nin eğitim vakfı olduğunu belirterek, kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek başladı.

Toplantı kapsamında kamuoyu ile tanıştırılan 86 yeni bursiyerin, dünyanın 9 farklı ülkesinde Türkiye'yi temsil edeceğini dile getiren Koç, şunları kaydetti:

'Öğrencilerimizin daha rahat bir eğitim desteği almaları, yarınlara umutla bakmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarda, bizi başarıya götüren en büyük gücümüz elbette ki bağışçılarımızdır. TEV, gençlerin geleceklerinde umut ışığı yakma hedefini gerçekleştirmek üzere yola çıkmıştı. 50'inci yılımızı kutladığımız bu dönemde, TEV'in, gençlerimizin eğitim fırsatlarına erişimi konusunda oynadığı rol ve eğitim kalitesinin artırılması amacıyla aldığı sorumluluk, kuruluş günlerinde saptanan bu hedefe vardığımızı gösteriyor.

Amacımız, gençlerimizin Cumhuriyetin değerlerine bağlı, öz güven sahibi, düşünen ve sorgulayan bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim desteğini sağlamaktır. 'UMUT' teması altında birleştirdiğimiz 50'inci yıl çalışmalarımız kapsamında Türkiye'ye yayılan kapsamlı bir iletişim kampanyasıyla geniş kitlelerle buluşacağız, Türkiye'nin vakfı olduğumuzun altını çizeceğiz. TEV'in umutla pekişen ruhunu el ele, omuz omuza yayarak daha da güçleneceğiz.'

- Bu yıl seçilen 86 bursiyerden 46'sı kız

TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TEV bünyesinde halen yurt dışında, 154 gencin eğitimlerinin devam ettiğine işaret ederek, '2017-2018 yurt dışı bursiyer seçim sürecimiz başarıyla tamamlanmıştır. Bu yıl seçilen 46'sı kız, 40'ı erkek olmak üzere 86 başarılı gencimiz önümüzdeki aylarda yurt dışında eğitimlerine devam edecekler.' dedi.

Yırcalı, 40 farklı ilden ve 26 farklı üniversiteden gelen başvuruların TEV için önemine vurgu yaparak, yurt dışında yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlayıp, çeşitli üniversitelerden burs alan 144 bursiyerin de doktora öğrenimine yurt dışında devam ettiğini söyledi.

Programı memnuniyetle devam ettirdiklerini belirten Yırcalı, konuşmasına şöyle devam etti:

'TEV olarak, her yıl yaklaşık 1 milyon dolarlık burs fonu ayırmaktayız. İş birliği yaptığımız kurumların katkılarıyla birlikte bu tutar 4 milyon dolara yaklaşmaktadır. Müşterek çalıştığımız yurt dışı kurumlardan bu yıl da memnuniyet verici sonuçlar aldık. Bursiyer seçimleri için titiz bir çalışma yürüttük. Müşterek çalıştığımız kurum yöneticileri ve profesörleri ile birlikte çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Örnek uygulamalarımız ve çalışmalarımız, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da saygınlık kazanmış, Avrupa ve Uzak Doğu'dan önemli devletlerin kurumlarıyla uluslararası ortaklığımızın ve yurt dışındaki pek çok başarılı üniversiteyle iş birliklerimizin artmasına vesile olmuştur ve bu artış devam etmektedir.

50'inci yılımızın içindeyiz. Yarım asırda 250 bin civarında yurt içinde, 2 bin civarında da yurt dışında bursumuzu vermiş ve gençlerimize bu şekilde hitap edip çok güzel neticeler almışız. Bu zaman içinde yine 30'a yakın eğitim kurumu hizmete açtık. Son zamanlarda önem verdiğimiz kız yurtları var. Ankara, İzmir ve Trabzon'da, üç ilimizde kız yurtları açtık, daha fazlalaştırmak için de bir çaba içindeyiz.'

Yırcalı, 2017 yılı için çizdikleri yol haritasında da emin adımlarla ilerlemeye devam edeceklerini dile getirerek, 'Geleceğin Adı Umut Olsun'’ teması altında çok sayıda çalışma yürüttüklerini anlattı.

- 'Almanya Türkiye'den öğrenciler arasında en çok tercih edilen ülke'

Toplantıya Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen, Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, IE Business Scholl Türkiye Direktörü David Neylan da katıldı.

Almanya İstanbul Başkonsolosu George Birgelen konuşmasında 'Bu yıl TEV desteği ile birçok öğrencinin Almanya'ya gitmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Almanya Türkiye'deki öğrenciler için cazip bir ülke. Almanya'nın yabancı öğrenci kazanımında uzun bir geçmişi var. ABD ve İngiltere'den sonra yabancı öğrenci kazanımında Almanya üçüncü sırada yer alıyor. Almanya'daki üniversitelerde 600'den fazla İngilizce eğitim veren yüksek lisans programı bulunuyor. Almanya'daki üniversiteler uluslararası arenada araştırmacı kimlikleri ile tanınıyorlar, en güçlü üçüncü ülke konumunda. Türkiye Avrupa Birliği’nin Erasmus programına dahil olduğundan beri, Almanya Türkiye'den öğrenciler arasında en çok tercih edilen ülke.' değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı kapsamında 4 Mayıs'ta TEV bursiyerleri ile çekilen ve Cem Yılmaz'ın gönüllü desteği ile seslendirdiği TEV'in tanıtım filmi gösterildi.

Kaynak: AA