TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat Açıklaması 'Türkiye'nin Üretmesi Lazım'

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, sendikasının Çorlu Şubesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irgat, “Sanayinin oranı yüzde 29’lardan yüzde 18’lere geriledi. Oysaki Türkiye’nin üretmesi lazım, Türkiye’nin ihracat yapması lazım” dedi.

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat Açıklaması 'Türkiye'nin Üretmesi Lazım'
Çorlu’da TEKSİF Sendikası Çorlu Şubesi ev sahipliğinde sendika üyesi işletmelerin iş yeri temsilcilerinin katılımıyla iftar yemeği düzenlendi.

Sendikanın Genel Sekreteri Gültekin Bozan ile birlikte iftar yemeğine katılan Genel Başkan Nazmi Irgat yemeğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendiren Irgat, “Maalesef son 3 yıldır ekonomide büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bunu yaşayarak da görüyoruz. Ama 2017 başı itibariyle 3 aylık verilere baktığımız zaman biraz pozitif görünüyor. Büyümü anlamında pozitif görünüyor ama daha çok tüketime dayalı bir büyüme oluyor. Vergi indirimlerinin de katkısı olduğu söyleniyor, tabi bunlar doğru şeyler” dedi.

Türkiye’nin genç nüfusa sahip kaynakları geniş bir ülke olduğunun altını çizen Irgat, “Türkiye genç nüfusu olan buna bağlı olarak da işsizliği olan ama kaynakları yerinde, kaynakları geniş bir ülke. Bizim için 5’in altına düşen büyüme oranı her zaman için beklemediğimiz bir oran. İlk defa son 3 yılda bu çeyrekte bu oranın yakalandığı söyleniyor ki biraz daha yükselmesi gerekli. Bu ülkede işsizlik var. Her ne kadar resmi rakamlar çift haneli rakamlar değil ama gerçek rakamların 20’lerde olduğunu yaşayarak biliyoruz” diye konuştu.

“Türkiye referandumu yaşadı, ondan önce seçimler yaşandı ama bir istikrarı yakalayamadık” diyen Irgat, “Mesela bizim sektörümüzde son 2 yıldır büyük bir durgunluk var. Tekstil sektörü Türkiye’nin vazgeçilmezi, hala ihracatta birinci sırada geliyor. Günümüz şartlarında batıda da bir kriz yaşandı ama aşıldı. Biz maalesef 3 yıldır bu durgunluğu aşamadık. İktidar, doğru yapıyor, bazı teşvikleri getirdiler ama teşviklerin henüz ekonomiye yansıdığını söyleyemeyiz. Kararlı bir şekilde bu teşviklerin yerinde kullanılmasını sağlayan müeyyideler getirilmesi lazım. Daha kolay yollar seçildi ve daha çok tasarrufların emek üzerinden yapıldığını gördük. Oysaki ailelerin gelir düzeyi artacak ki ona göre harcamalar gerçekleşecek. Böylece ekonomiye pozitif yansımaları olacak” şeklinde konuştu.

TEKSİF Genel Başkanı Irgat açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Sanayi unutuldu Türkiye’de asıl önemli olan da bu. Daha çok biz sabit yatırımlar dediğimiz inşaat sektörü ilerledi ama sanayinin oranı yüzde 29’lardan yüzde 18’lere geriledi. Oysaki Türkiye’nin üretmesi lazım. Türkiye’nin ihracat yapması lazım. Burada unutulan sanayiye yeni yeni teşviklerle beraber dönüş için en azından adım atıldığını görüyoruz. Bunlar bize, insanın direkt hayatına yansıyacak hususlar bunlar. Bunu da somut bir şekilde görmedik ama şu andaki gidişin kontrollü bir şekilde gitmesinin refah seviyesini arttıracağını umut ediyoruz ama istikrar yakalanabilmiş değil. Bu noktada karamsar da olmak istemiyorum ama bunu çok iyi takip etmemiz gerekiyor.”
Kaynak: İHA