'Sözde Sıkıyönetim Mesajını Komutanın Emriyle Okumuş'

Kars'ta, FETÖ/PDY darbe girişimine karıştıkları öne sürülen 4'ü tutuklu 11 sanık hakkında açılan davanın iddianamesinde ifadesi yer alan eski astsubay Murat Aydoğmuş, darbe teşebbüsü sırasında askerleri içtima alanına toplayıp 'sıkıyönetim mesajı'nı okuduğunu öne sürdü Tutuklu sanıklardan eski astsubay Aydoğmuş: 'İçtima alanına geçtim, burada 3040 kadar er vardı. Kendilerine gelen emri okudum'

Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları öne sürülen 4'ü tutuklu 11 sanık hakkında açılan davanın iddianamesinde ifadesi yer alan eski astsubay Murat Aydoğmuş, darbe teşebbüsü sırasında askerleri içtima alanına toplayıp 'sıkıyönetim mesajı'nı okuduğunu iddia etti.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklu bulunan eski İl Jandarma Komutan Yardımcısı yarbay Kamil Öztürk, eski yüzbaşı Ömer Şener, eski üsteğmen Levent Saka, eski astsubay Murat Aydoğmuş ile tutuksuz yargılanan Kars Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör'ün de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında yürütülen soruşturmanın ardından açılan davanın iddianamesinde önemli detaylar aktarıldı.

İddianamede, İl Jandarma Komutanlığı personelinin darbe teşebbüsünün Kars ayağının planlandığı Tugay Komutanlığındaki toplantıya katıldığı, 14. Mekanize Piyade Tugayında görevli ve olay tarihinde Kağızman üs bölgesinde bulunan eski yarbay Harun Doğanay'ın da darbe teşebbüsüne katılmak için Kars'a getirildiği belirtildi.

15 Temmuz gecesi cuntacıların askerlere sıkıyönetim mesajını okuduğuna işaret edilen iddianamede, sanıkların ifadesine de yer verildi:

Tutuklu sanıklardan eski astsubay Murat Aydoğmuş ifadesinde, 15 Temmuz darbe girişimin yaşandığı gece nöbetçi subay olarak görev yaptığını söyledi.

Sıkıyönetim ilanını haber merkezinden öğrendikten sonra Albay Serdar Güngör'e ilettiğini ileri süren Aydoğmuş, 'Albay Güngör'ün yanına giderek, 'komutanım sıkıyönetim ilan edilmiş, harekat merkezine mesaj geldi' dedim. Kendisi bana 'sen git ben geliyorum' dedi. Güngör'ün Yarbay Kamil Öztürk'e haber verin demesi üzerine ben de Öztürkü aradım o da 'geliyorum' dedi. Kısa süre sonra Güngör ile Öztürk birlikte aşağıya indiler. Ben nöbetçi amirliği önünde duruyordum. Güngör, bana 'bu mesajı askerlere okuyun' dedi. Ben de emredersiniz diyerek koşarak kapıdan çıktım.' ifadelerini kullandı.

Aydoğmuş, sıkıyönetim mesajını içtima alanında toplanan rütbeli askerler ile erlere okuduğunu itiraf ederek, şunları öne sürdü:

'İçtima alanına geçtim, burada 30-40 kadar er vardı. Kendilerine gelen emri okudum. Okuduğum emirde, sıkıyönetim ilan edildiğini, sıkıyönetim kanunun geçerli olduğunu, saat 06.00'dan sonra sokağa çıkma yasağının olduğunu söyledim. Bir süre içtima alanında bekledik, tüm askerler toplandıktan sonra rütbeliler gelmeye başladı. Ben de bu arada emri herkese okudum. Sıkıyönetim kanunun ne olduğu konusunda detaya bakmak için alay binasındaki harekat merkezine gittim. Sıkıyönetim kanununa bakarak tekrar içtima alanına geldim.'

Tutuklu sanıklardan eski Selim İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömer Şener de Kars İl Jandarma Komutanlığından gelen emirler doğrultusunda hareket ettiğini iddia ederek, şöyle devam etti:

'Başçavuş Harun'a personeli çağırdım, 'tüm personeli ve ailelerini burada toplayacağız ve birliğin emniyetini alacağız' dedim. Karakol Komutanı Başçavuş Hüseyin Kayaoluk'u aradım, kendisine 'karakolun emniyetini al dışarı çıkma' dedim. O da bana 'ben bu darbeye katılmıyorum, desteklemiyorum siz darbecisiniz' dedi. Bunun üzerine bende 'darbeci değilim, sana karakolun emniyetini almanı ve dışarı çıkmamanı emrediyorum' dedim. Bu sırada Karakol Komutanlığımıza 4 ayrı mesaj gelmişti, ben bu mesajların hepsini okudum.'

Tutuksuz sanık Albay Güngör ise darbe girişine ilişkin başka bir davada tutuklu olarak yargılanan dönemin 14. Mekanize Tugay Komutanı olan eski tuğgeneral Ali Avcı'nın davet üzerine kışlaya gittiğini aktardı.

Güngör, Aydoğmuş'un 'harekat yıldırım' koduyla mesaj geldiğini söylediğini ifade ederek, 'Ben ne olduğunu sorduğumda sıkıyönetim gibi ifadeler olduğunu söyledi. Kamil Yarbayı arayarak Karargahtan 'Harekat Yıldırım' koduyla mesaj geldiğini ve acilen gelmesi gerektiğini söyledim. Daha sonra harekat merkezine geçtim. Ülke içerisinde karışık durumlar olduğuna dair yazı ve ekinde merkez karargahta görevli askerler listesi en sonunda da sıkıyönetim ilan edildiğine dair bir mesaj gördüm. Daha sonra Ali Avcı'nın araması üzerine komutanlıktan ayrıldım.' ifadesini kullandı.

Güngör, darbe girişimine katılmadığını ileri sürerek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

- İstenen cezalar

İddianamede, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Kamil Öztürk, eski yüzbaşı Ömer Şener, eski üsteğmen Levent Saka, eski astsubay Murat Aydoğmuş ile tutuksuz yargılanan Kars Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör'ün de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 jandarma mensubu hakkında, 'Anayasayı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıkların yargılanmasına yarın Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Kaynak: AA