Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı Nefes Kesti

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı, deniz safhasında gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları nefes kesti. Tatbikat başarıyla tamamlandı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı Nefes Kesti
Dipkarpaz’ın 13 mil açığında, KKTC kara suları dışında, Türkiye arama kurtarma bölgesi içinde gerçekleşen tatbikatta, kurtarma yapılan bölge ve alanlara büyük bir başarı ile müdahale edildi. Gazimağusa’da bulunan 2 sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 1 sahil güvenlik uçağı ile 3 sahil güvenlik helikopteri yardım talebinde bulunan gemilerin yardımına büyük bir hızla yetişti. Tatbikatta, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nden Söndüren-10 Römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan 1 arama kurtarma helikopteri ve 1 ambulans helikopter, 3 sahil güvenlik botu arama kurtarma için görevlendirildi.

Tatbikatta aralarında kuru yük gemisi yakınlarında bulunan bir kazazede, sahil güvenlik helikopterince kurtarılarak arama kurtarma gemisine götürüldü. Tatbikatın ardından Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, TCSG Güven gemisinin helikopter hangarında gazetecilere yaptığı açıklamada, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olan ve tatbikata ismini veren Şehit Teğmen Caner Gönyeli’ye rahmet diledi.

Tuğamiral Olcay, Türkiye ve KKTC’nin askeri ve sivil arama unsurlarının katıldığı Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın, Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları ile ana karası üzerinde ve Türkiye’nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda başarıyla icra edildiğini bildirdi. Tuğamiral Olcay, denizde ve karada ortaya çıkabilecek arama kurtarma ihtiyaçlarını tespit etme, her iki ülkenin arama kurtarma teşkilat ve unsurlarının eğitim seviyesi ile karşılıklı koordinasyon ve iş birliğini geliştirme amacıyla gerçekleştirilen tatbikatın, kara üzerine düşen bir yolcu uçağının ve mürettebatının, seyir halinde bulunan ve çatma sonucu yangın çıkan bir kuru yük gemisiyle içinde çok sayıda göçmen bulunan ticari gemiden kazazedelerin, bir ticari gemiyle tankerin çarpışması sonucu denize düşen kazazedelerin aranması ve kurtarılmasını hedefleyen üç senaryoya dayandığını belirtti.

Tatbikata Türkiye’den helikopter konuşlu 1 firkateyn, 2 sahil güvenlik gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, 2 uçak, 1 sahil güvenlik özel harekat timi, 1 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma (DEGAK) timi ve 1 muharebe arama kurtarma (MAK) timinin katıldığını, KKTC’den 2 helikopter, 3 sahil güvenlik botu ve 4 römorkörün katıldığını bildiren Tuğamiral Olcay, "Tatbikat, arama kurtarma teşkilatlarının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlanmıştır" dedi.

Kaynak: İHA