PAGÇEV'den Ekonomiye 472 Milyon Liralık Katkı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV), bu yıl 14 il ve 51 belediye ile yaptığı iş birliği sonucunda, 170 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürerek, ekonomiye 472 milyon liralık katkı sağladı PAGÇEV Genel Müdürü Cengiz: 'Ambalaj atıklarının doğru şekilde toplanması, ülke ekonomisi ve çevreye kazandırılması için hayata geçirdiğimiz projeler hızla devam edecek'.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV) tarafından, bu yıl 14 il ve 51 belediye ile yapılan iş birliği sonucunda, 170 bin ton ambalaj atığının geri dönüştürülerek, ekonomiye 472 milyon lira katkı sağlandığı açıklandı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, 2016 yılında 14 il ve 51 belediye ile yaptığı iş birliği sonucunda 9 milyon kişinin 170 bin tonluk ambalaj atığını geri dönüştürdü.

Geçen yıl toplanan atıklar arasında ilk sırayı yüzde 55 ile kağıt ve karton aldı. Yüzde 32 ile plastik ürün atıkları ikinci oldu. Geri kalan yüzde 13'lük bölüm de metal, kompozit ve ahşap atıklardan oluştu.

PAGÇEV plastik atık geri dönüşümünde geçen yıl ülke ortalaması olan yüzde 27'nin üzerinde bir performansla geri dönüşüm gerçekleştirerek, böylece ülke ekonomisine 472 milyon lira kazandırdı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz, atık toplama çalışmalarının yanı sıra geri dönüşümü tüm ülke geneline yaymak üzere çalıştıklarını belirterek, 'Piyasaya sürdükleri ambalaj atıklarının belgelendirme yükümlülüğünü üstlenmek üzere atık üreten sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla iş birliğinde bulunuyor ve yerel yönetimlerle birlikte bu atıkların kaynakta ayrı toplanması faaliyetini yürütüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bilinç oluşturmak konusunda özellikle ilköğretim okullarında eğitim programları ve ev kadınlarına yönelik farkındalık çalışmaları yaptıklarını aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

'5 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla da Türkiye'nin farklı illerinde pek çok etkinliği hayata geçirdik. Ambalaj atıklarının doğru şekilde toplanması, ülke ekonomisi ve çevreye kazandırılması için hayata geçirdiğimiz projeler hızla devam edecek. Özellikle çocukların çevre ve geri dönüşüm bilincini erken yaşlarda edinmeleri, geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle çocukların ambalaj atıklarının bilinçli kullanımı ve geri dönüştürülmesi sayesinde sadece bugün değil, geleceklerine yatırım yaptıklarını ortaya koyan bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verdik.'

PAGÇEV'in 2017 yılı hedefinin ise 250 bin ton ambalaj atığını dönüştürerek, ekonomiye yaklaşık 700 milyon lira katkı sağlamak olduğu belirtildi.

Kaynak: AA