Özbekistan'dan PSA Peugeot Citroen'e Vergi Ve Gümrük İmtiyazı

Fransız otomobil üreticisi PSA Peugeot Citroen'in Özbekistan'da kuracağı ticari araç üretme fabrikasına 10 yıllık vergi ve gümrük imtiyazı tanındı.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Özbekistan Otomobil Sanayi Birliği (Uzavtosanoat) ile PSA Peugeot Citroen arasında ülkenin Cizzah serbest ekonomi bölgesinde, eşit paylarla tüzük sermayesi 29,3 milyon avro olan 'Uzbekistan Peugeot Citroen Automotive' (UzPCA) ortak şirketinin kurulmasına ilişkin daha önce imzalanan anlaşmayı onayladı.

Proje tutarı 133,3 milyon avro olan UzPCA ortak fabrikası inşaat süresi ve faaliyete başlamasından sonraki 10 yıl boyunca ülkedeki tüm vergi ödemelerinden muaf kılınırken, ayrıca ortak fabrikadaki ticari araç üretimi ve servis hizmetlerinde kullanılacak ürünler için de 10 yıl boyunca gümrük ödemesi yapılmayacak.

Aynı kararla, Özbekistan hükümeti tarafından UzPCA ortak fabrikasına takdim edilecek devlet desteği ve yabancı yatırımcıların yükümlülükleriyle ilgili Uzavtosanaot ile PSA arasında imzalanan yatırım anlaşması onaylandı.

2019 yılında faaliyete açılacak fabrikada Peugeot ve Citroen markaları altında yılda 16 bin adet ticari araç üretilecek. Fabrikada üretilen ticari araçlar, iç piyasaya sürülecek, ayrıca yurtdışına da ihraç edilecek.

Mayıs ayında Uzavtosanoat ile PSA Peugeot Citroen arasında ülkenin Cizzah serbest ekonomi bölgesinde, eşit paylarla tüzük sermayesi 29,3 milyon avro olan 'Uzbekistan Peugeot Citroen Automotive' (UzPCA) ortak şirketinin kurulmasına ilişkin anlaşma imzalanmıştı.

Kaynak: AA