Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Açıklaması

'Bugün iki ülke (Pakistan ve Türkiye), fikirde birliği, harekette birliğe dönüştürmek zorundadır. Tarihi ve kültürel bağlara sahip bu iki ülkenin kardeşlik ilişkisini genç nesillere aktarmak bizim görevimiz'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Pakistan ve Türkiye'nin fikirde birliği, harekette birliğe dönüştürmek zorunda olduğunu belirterek, 'Tarihi ve kültürel bağlara sahip bu iki ülkenin kardeşlik ilişkisini genç nesillere aktarmak bizim görevimiz.' dedi.

Yılmaz, MEB Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen 'Cinnah Genç Yazarlar Ödülleri' töreninde yaptığı konuşmada, yarışmanın Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek ve gençlere iki ülke arasındaki dostluğun ne kadar büyük olduğunu göstermek amacıyla lise öğrencileri arasında düzenlendiğini belirtti.

Malatya'dan gelen ve yarışmada birinci olan öğrencinin yazdığı makaledeki edebiyat seviyesini görünce hem kendisini hem de öğretmenlerini tebrik etmek istediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, makaledeki ruhu çok iyi anladıkları kaydetti.

Adını, Pakistan'ın büyük lideri Muhammed Ali Cinnah'tan alan yarışmanın ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisini daha da pekiştirmesi dileğinde bulunan Yılmaz, 'Bu kardeşlik bağı, halktan halkadır. Hükümetlerin değişmesi ile bu bağ değişmez. Dünyada böyle bir dostluk ve kardeşlik ilişkisine sahip ülke sayısı çok azdır. Bizlere ve sizlere düşen görev, bu özel ve değerli ilişkiyi daha da güçlendirmektir. Bu etkinlik de buna hizmet etmektedir.' diye konuştu.

Ülkelerin kaderinde dönüm noktası oluşturan liderler bulunduğuna işaret eden Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Muhammed Ali Cinnah'ı saygıyla andı.

İki ülkenin Mehmet Akif Ersoy ve Muhammed İkbal gibi fikir adamlarının bulunduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, 'İkbal, 'bizim varımız yoğumuz kitap ve hikmettir. Bu iki kuvvet, millete itibar, kuvvet verir', Mehmet Akif ise 'Allah'a güven, sa'ye sarıl / Hikmete ram ol / Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol'. der. Bu dizelerden de görüleceği üzere, her iki düşünür aynı kaynaktan beslenmiştir. Bize düşen de aynı kaynağı, aynı kültürü devam ettirmektir.' değerlendirmesini yaptı.

- 'İki ülke pek çok zorluğun üstesinden geldi'

Kardeş ülke Pakistan ile köklü ve tarihi ilişkilerin bulunduğunu kaydeden Yılmaz, Pakistan ve Türkiye'nin tarih boyunca birbirlerine destek vererek, pek çok zorluğun üstesinden geldiğini belirtti.

Bakan Yılmaz, 'Türkiye, Pakistan halkının Türk milli mücadelesine verdiği desteği unutmaz. Bu dayanışma örneği, unutulmamak üzere zihinlere ve gönüllere kazınmıştır. Önümüzdeki dönemde de her alanda iş birliğimizi artırmamız gerekir. Eğitim alanında da iş birliğimizi artırmamız gerekir. Diplomatik ilişkilerimizin 70. yılında sosyal ve kültürel etkinliklerin artırılmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Bu eğitim-öğretim yılında Türkiye'den 229 Pakistanlı öğrencinin öğrenimine devam ettiğini aktaran Bakan Yılmaz, bugüne kadar 100'e yakın öğrencinin öğrenimini Türkiye'de tamamlayarak ülkesine döndüğünü bildirdi.

MEB ve Türkiye Diyanet Vakfı desteğiyle 32 Pakistanlı öğrencinin de bu eğitim öğretim yılında Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gördüğünü anlatan Bakan Yılmaz, ayrıca kendi imkanları ile Türkiye'ye gelen bin 127 Pakistanlı öğrencinin bulunduğunu vurguladı.

Bakan Yılmaz, 'Bugün iki ülke, fikirde birliği harekette birliğe dönüştürmek zorundadır. Tarihi ve kültürel bağlara sahip bu iki ülkenin kardeşlik ilişkisinin genç nesillere aktarmak bizim görevimiz.' ifadesini kullandı.

Yarışmada ödül alan makalelerde bu doğrultuda önemli mesafeler katedildiğinin görüldüğüne işaret eden Yılmaz, gençlerin ahde vefanın güzel örneklerini sergilediklerini aktardı.

Yarışmada, daha sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Kaynak: AA