Madran Dağı'nda Prehistorik Kaya Resimleri Bulundu

Aydın’daki Madran Dağı’nda tarih öncesinden prehistorik kalma kaya resimleri bulundu. Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasındaki eşsiz doğal güzellere sahip Madran Dağı’nda kayalara çizilmiş şekilde bulunan resimlerin, Söke’ye bağlı Beşparmak-Latmos dağında bulunan kaya resimleriyle benzerlik göstermesi de dikkat çekti.

Madran Dağı'nda Prehistorik Kaya Resimleri Bulundu


Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD uzmanları tarafından 8 bin Latmos’un ardından Aydın’a bağlı Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasında kalan, doğal ve kültürel zenginliklerle dolu Madran Dağları’nda ilk kez prehistorik kaya resimleriyle karşılaşıldı. Latmos’a bakan bir cephede, dere yatağına yakın bir yerde, ana kayaya çizilmiş prehistorik kaya resimlerinin el izlerinden oluştğu, boya rengi ve figür açısından Latmos resimleriyle benzerlik gösterdiği belirlendi. Kuşadası EKODOSD ekipleri tarafından yapılan araştırmada, Latmos’ta tespit edilen kaya resimlerinin birçoğunda görülen el izlerine ait resimler burada da görüldü ve bir kaya yüzeyinde tüm resimlerin el izinden oluşması ilk kez karşılaşıldı.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yeni bulunan resimle ilgili Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna bilgi verileceğini belirterek, “ Latmos’un ilginç kaya şekilleri batıdan başlayarak, Çine Çayı Vadisi üzerinden Bozdoğan Altıntaş’a kadar ulaşmaktadır. Bu da demektir ki, aynı kaya yapısına sahip geniş bölge içinde daha pek çok resimle karşılaşmak mümkün olabilir. Prehistorik resimlerin önemi, gelecek yıllarda konusunda uzman bilim insanlarının bu konudaki çalışmalarıyla daha iyi anlaşılacaktır. Latmos’ta başlayan bu kültürün, Madran Dağına kadar yayılan gizeminin sırları yapılacak bilimsel çalışmalarla birgün meydana çıkarılacaktır. Bu ilginç coğrafyadaki binlerce kayanın altında henüz bilinmeyen ve bulunamayan daha nice kaya resimleri keşfedilmeyi beklemektedir.

Bu dağlardaki en büyük risk, olağanüstü güzellikteki kayaları geri dönülmez biçimde tahrip eden maden ocaklarıdır. Yeni bulunan kaya resmine çok yakın bir alanda bir maden ocağı açılmıştır. Eğer bu maden ocakları açılmaya devam ederse, keşfedilmeden, bulunamadan belki de tarihe ışık tutacak çok önemli bulguları kaybetmiş olacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, her köşesinden tarih fışkıran adeta bir açık hava müzesi niteliğindeki Latmos ve Madran Dağları’nı özel bir koruma statüsü getirmelidir. Bu dağlarda madencilik değil, sürdürülebilir bir şekilde turizm yapılmalıdır. Alternatif turizm için bu bölge eşsiz güzelliktedir. Burada koruyarak yapılan turizm hem yöre insanlarını zenginleştirecek hem de ülkenin tanıtımına büyük katkı yapacaktır“ dedi.

Kaynak: İHA