Liselilerin '15 Temmuz'u Anlamak Belgeseli'nin Çekimleri Bitti

İstanbul Fatih Yedi Kule Anadolu Lisesinde eğitim gören 15 lise öğrencisi, hazırladıkları '15 Kritik Noktada 15 Temmuz'u Anlamak' belgeselinin çekimlerini tamamladı Öğrenciler, son çekimlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminin yaşandığı, darbe girişiminin en kritik noktalarından biri olan Marmaris'te gerçekleştirdi Muğla Valisi Çiçek: '15 lise öğrencisi sayesinde 15 Temmuz'u ülkemiz bir kez daha anlayacak'.

SABRİ KESEN - İstanbul Fatih Yedi Kule Anadolu Lisesi öğrencileri, hazırladıkları '15 Kritik Noktada 15 Temmuz'u Anlamak' adlı belgeselin çekimlerini, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin en kritik noktalarından biri olan Muğla'nın Marmaris ilçesinde tamamladı.

15 Temmuz gecesinde yaşananlarla ilgili çekimler yapan öğrenciler, İstanbul, TBMM, Kahramankazan ve Gölbaşı'ndan sonra Marmaris'e geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi bulunduğu oteli gezen öğrenciler, ardından Muğla Valisi Amir Çiçek ve Anadolu Ajansı Muhabiri Sabri Kesen ile röportaj yaptı.

Vali Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul yönetimini, rehber öğretmenleri ve 15 lise öğrencisini yaptıkları belgeselden dolayı kutladığını ve duygulandığını söyledi.

Belgeselin sadece Türkiye değil, tüm dünyada bulunan Türk gençliğine güzel bir rehber olacağına inandığını vurgulayan Çiçek, '15 lise öğrencisi sayesinde 15 Temmuz'u ülkemiz bir kez daha anlayacak.' dedi.

Marmaris Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan da belgeselin çok anlamlı ve güzel bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Gençlerin bu belgeselinin öncü olacağına ve devamının geleceğine inandığını belirten Aldoğan, '15 Temmuz, Çanakkale ruhu gibi unutulmamalı ve hep yaşatılmalı. Ne güzel ki böyle gençlik geliyor arkadan.' diye konuştu.

- 'Beklentilerin üzerinde bir eser olacak'

İstanbul Fatih Yedi Kule Anadolu Lisesi Müdürü Mevlüt Ulu ise gittikleri noktalarda çok farklı şeylerle karşılaştıklarını, belgeselin beklediklerinden daha büyük boyutlara, daha iyi noktalara geldiklerini anlattı.

Ulu, belesel çekimi sırasında tüm görevlilerin kendilerine çok yardımcı olduklarını ve belgeselin beklentilerin üzerinde bir eser olarak ortaya çıkacağını kaydetti.

Gaziler ve şehit yakınlarının anlattıklarından çok etkilendiklerini ifade eden Ulu, 'Onların aziz hatırasını yaşatmak bizim için iyi olacak. Öğrencilerime Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sini okumalarını öneriyorum. 15 Temmuz'u o zaman çok iyi anlayacaklar. 15 Temmuz ruhu da gençliğe hitabenin son kısmında 'Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur' diyor ya işte o asil kan 15 Temmuz'da ortaya kondu.'

- 'Her çekim noktasında gençlerimiz ve biz daha da bilinçlendik'

Edebiyat öğretmeni Tülin Kurtay da ilk başta projenin çok geniş ve büyük olacağını düşünmediklerini belirtti.

Çocukların ve öğretmen olarak kendilerinin her çekim noktasında daha da bilinçlendiğini anlatan Kurtay, 'Özellikle şehit yakını ve gazilerimizle görüştükçe çok travma ile dolu hayatlar ortaya çıktığını gördük. Kimsenin halka bu millete bunları yaşatmaya hakkı yoktu. İnşallah Allah böyle şeyler yaşatmasın. Projemiz çok kişiye ulaşır daha bilinçli gençler ortaya çıkar. Her çekim noktasında gençlerimiz ve biz daha da bilinçlendik. Biz gençlere güveniyoruz.' dedi.

- 'En çok Mecliste etkilendim'

Öğrencilerden Özgür Başak ise belgeseli çekerken 15 Temmuz'un bir daha tekrarlanmaması gereken bir olay olduğunu ve insanların her zaman yakınındakilere dikkat etmesi gerektiğini öğrendiklerini söyledi.

Belgeselin gelecek nesillere neler olduğunu anlatmak için çok iyi bir proje olduğuna dikkati çeken Başak, şöyle konuştu:

'Belgeseli çekerken en çok Mecliste etkilendim. İnsanların gözünü bu derece karartıp bombalar atmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Gölbaşı Özel Harekat Merkezinde gördüklerimden de etkilendim. Patlamalardan sonra silahların halini gördükçe insanlara neler olduğunu düşündük. Kahramankazan'daki gazilerden de etkilendim. İnşallah bir daha böyle şeyler yaşanmaz.'

Rehber öğretmenleri Berat Üstündağ ve Tülin Kurtay ile belgesel çekimlerini tamamlayan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile röportaj yapmak istediklerini söyledi.
Kaynak: AA