Kaya Mezarları Bulunan Cami İnşaat Alanına Akın Ettiler

Hatay’ın Arsuz ilçesinde cami inşaatının temel kazısı sırasında lahit ve küplerin bulunmasının ardından bölge, jandarma tarafından koruma altına alındı. Meraklı mahalle sakinlerinin akın ettiği bölgede, Hatay Arkeoloji Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Arsuz Belediye Başkanı Culha, "Mezarlığın Eski Roma Dönemi’ne ait olduğu ve tahminlere göre çiftlik olduğu değerlendirilip, çiftlik aile mezarlığı olduğu düşünülmekte" dedi.

Kaya Mezarları Bulunan Cami İnşaat Alanına Akın Ettiler
Arsuz Yukarı Kepirce Mahallesi’nde cami inşaatının kazı alanında incelemede bulunan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Antik Eski Roma Dönemi’ne ait kaya mezar kalıntılarının bulunduğunu söyledi.

Hatay Arkeoloji Müze Müdürlüğünden gelen ekiplerin çalışması sonucunda şuan için 4-5 kaya mezarı tespit edildiğini belirten Culha, "Kaya mezarlarının çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir. Şuan için tam net bir tarihi bilgi verilmemekle birlikte Eski Roma Dönemi’ne ait olduğu ve tahminlere göre çiftlik olduğu değerlendirilip, aile mezarlığı olduğu düşünülmektedir. Yapılan kazı çalışmaları sonuçlandıktan sonra kesin rapor elde edilecektir. İlçemizin çok ciddi bir tarihi geçmişi var ve büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Biz de Arsuz Belediyesi olarak kente açık hava müzesi talebimiz var. Tabi ki bizim içimizden geçen şehir içerisindeki tüm tarihi zenginliklerin kentin içerisinde kalması. İlçemizden çıkan tarihi değerleri burada sergilemeyi planlıyoruz. İlçemizde böyle bir kaç yerde çıkan tarihi dokular var bunlarında burada korunup sergilenmesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Cami inşaatının temel çalışmalarında lahit ve küpleri bulan kepçe operatörü Ali Ergen de Arsuz ilçesinde yapılacak caminin temelini açmak için Belen’den geldiklerini belirterek, "Cami temelini açarken önüne sert bir zemin çıktı. Daha sonra sert zemini patlatınca karşımıza mağara şeklinde bir odanın çıktı. Kepçeden inerek mağaranın içerisine baktık ve mezarları gördük. Durumu hemen jandarma ekiplerine haber verdik. Şuanda da gördüğünüz gibi Hatay Arkeoloji ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Bizler de bekliyoruz" dedi.

Arkeoloji ekipleri kazı alanında çalışmalara devam ederken mahalle sakinlerinin ise meraklı gözlerle kazı çalışmasının sonucunu beklediği gözlendi.
Kaynak: İHA