Hatay'da Temel Kazısında Lahit Ve Küp Bulunması

Arsuz ilçesinde, cami inşaatı için kazılan temelde bulunan lahit ve küplerin çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Hatay'ın Arsuz ilçesi Yukarı Kepirce Mahallesi'nde bir cami inşaatı için açılan temelde bulunan lahit ve küplerin çıkarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Hatay Arkeoloji Müdürlüğüne bağlı 15 personelin yaptığı kazı çalışmalarında, mağara şeklindeki odada kazma ve kürekle temizlik gerçekleştiriliyor. Görevliler, büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalarda kazılan toprakları kovalarla dışarıya aktarıyor.

Öte yandan mahalle sakinleri merakla çalışmaları izliyor.

Kazı alanında incelemede bulunan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, gazetecilere yaptığı açıklamada, cami için temel kazısı çalışması sırasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezar kalıntılarının bulunduğunu hatırlattı.

Hatay Arkeoloji Müze Müdürlüğünden gelen ekiplerin çalışması sonucunda 4-5 kaya mezarı tespit ettiklerini belirten Culha, şöyle devam etti:

'Kaya mezarlarının çıkarılması için çalışma yapılmakta. Buluntuların, aile mezarlığı olduğu düşünülüyor. Yapılan kazı çalışmaları sonuçlandıktan sonra kesin rapor elde edilecektir. İlçemizin çok ciddi tarihi bir geçmişi var ve geçmişte büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bizim de Arsuz Belediyesi olarak kente açık hava müzesi talebimiz var. İlçemizden çıkan tarihi değerleri burada sergilemeyi planlıyoruz.'

Lahit ve küpleri bulan kepçe operatörü Ali Ergen de cami temelini açarken önüne sert bir zeminin çıktığını, sert zemini patlattıktan sonra mağara şeklinde bir oda gördüğünü anlattı.

Kepçeden inerek mağaranın içerisine baktıklarında da mezarlarla karşılaştıklarını dile getiren Ergen, ardından jandarma ekiplerine haber verdiklerini sözlerine ekledi.

Hatay'ın Arsuz ilçesinde dün cami inşaatının temel kazısı sırasında lahit ve küp bulunmuş, durumun Hatay Arkeoloji Müzesi yetkililerine bildirilmesi üzerine alanda inceleme başlatılmıştı.
Kaynak: AA