FED Bu Akşam Faiz Kararını Açıklayacak

Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz artışının beklendiğini ancak verilecek mesajların tonunun fiyatlanacağını ifade etti.

FED Bu Akşam Faiz Kararını Açıklayacak
Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, FED’in açıklaması beklenen karara ilişkin,

piyasalar FED’in faiz yükseltme ihtimalini fiyatlamış olsa da bu toplantıda önemli bilgiler elde edileceğini söyledi.

Tufan, “Özellikle FED üyelerinin yıl boyunca kaç tane faiz artışı olabileceğine yönelik beklentiler takip edilecek. FED üyeleri mart ayında açıkladığı nokta tahminlerde (Dot-Plots) yıl boyunca üç faiz artışı olabileceğine işaret etmişti. Bu toplantıda üç veya daha fazla faiz artışı olacak mı piyasaların takibinde olacaktır. Öte yandan büyüme ve enflasyon rakamlarına yönelik tahminlerde açıklanacak” dedi.



"FED’in bu toplantıyı pas geçmesi de olası"

Piyasaların FED’İn faiz yükseltme ihtimaline kesin gözüyle baksa da son zamanlarda açıklanan enflasyon ve birkaç öncü verinin beklentilerin aşağısında kaldığını ifade eden Tufan,” Özellikle enflasyon oranında yaşanan yavaşlamayı FED üyelerinin ne kadar dikkate alacağı önemli olacak. Eğer FED üyeleri enflasyonda yaşanan yavaşlamanın kalıcı ve devam edebileceğini düşünürse düşük bir ihtimal de olsa FED’in bu toplantıda faiz yükseltmediğini görebiliriz. Böyle bir senaryo doların küresel anlamda değer kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Aynı zamanda FED’in bilanço küçültmeye yönelik söylemleri de belirleyici olacak. Piyasalar FED’in yıl sonuna doğru bilançoyu küçültmeye başlayacağını bekliyor. Bu toplantı FED’in bu konuya açıklık getirmesi için iyi bir fırsat olabilir” diye konuştu.



"FED kararı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının söylemlerini etkileyebilir"

FED’in kararının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının kararını etkileyeceğine değinen Tufan, ”FED faiz artışı gerçekleştirse bile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faiz oranlarında değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Mevcut konjonktürde TCMB, geç likidite penceresi faiz oranında fırsat bulması halinde indirime gidecek bir politikaya yönelmeye başlayabilir. Başka bir senaryo olan FED’in faiz yükseltmemesi veya güvercin mesajlar vermesi halinde faiz indirim sürecini hızlandırabilir” dedi.



"Faiz artışından ziyade mesajların tonu fiyatlanır"

Piyasaların uzun süredir fiyatlamaya dahil ettiği FED’in faiz yükseltmesi hamlesinden ziyade bu toplantıdan çıkacak mesajların önemli olduğunu ifade eden Tufan, sözlerine söyle devam etti:

“Önümüzdeki aylarda FED’in faiz adımlarını daha agresif atabileceği ya da bilanço küçültme sürecinin daha yakın vadede başlayabileceği gibi şahin tonda mesajlar para birimlerine dolar karşısında sert değer kaybettirebilir. Tam tersi FED’in bozulan istihdam verileri veya istenen seviyeye gelmekte zorlanan enflasyon oranları gibi nedenlerle güvercin mesajlar vermesi, bu toplantıda faiz artışı gelse dahi doları zayıflatabilir. Dolar/TL FED’in güvercin tonda mesaj vermesi halinde 3.50 destek bölgesi kırılarak 3.4750-3.4500 bölgesi gündeme gelebilir. Ancak, FED yıl boyunca üç veya daha fazla faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar vermesi halinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin yılbaşından bugüne kadar primli seyrine bir ara vermesine neden olabilir.”
Kaynak: İHA