Fas Dışişleri Bakanı Burita, Suudi Arabistan'da

Burita, Suudi Arabistan Kralı Selman'a Fas Kralı 6. Muhammed'in 'sözlü' mesajını iletti

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizin çözümü için Kral 6. Muhammed'i temsilen temaslarda bulunmak üzere geldiği Suudi Arabistan'da Kral Selman bin Abdulaziz ile görüştü.

Fas resmi haber ajansı MAP'ın haberine göre Burita, Selman'a Cidde'de Fas Kralı 6. Muhammed'in Körfez'de yaşanan krizin çözümüne ilişkin 'sözlü' mesajını iletti ancak bunun içeriğine ilişkin detay paylaşılmadı.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizin çözümü için çıktığı bölge turunda, Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile dün bir araya gelen Burita, Fas Kralı'nın Kuveyt Emiri'ne 'Körfez'de yaşanan krizin çözümü için Körfez İşbirliği Konseyinde (KİK) yer alan kardeş ülkelerin gösterdiği çabalara ülkesinin tam destek verdiği ve anlaşmazlıkların kardeş ülkeler arasında diyalog yoluyla çözülebileceğini ifade ettiği' mesajını iletmişti.

Burita bölge turu kapsamında, ilk durağı Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayid el-Nahyan ile görüşmüştü.

Kral 6. Muhammed ayrıca bazı Arap ülkeleri tarafından abluka altında alınan Katar'a gıda yardımı yapılması için de talimat vermişti.

Ülkelerinin hava sahasını 5 Haziran'da Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca, Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride, Katar tarafından desteklendiği iddia edilen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun 'terörle irtibatlı' olduğu iddia edilerek 'terör listesine' alındığı açıklanmıştı.
Kaynak: AA