Vatandaşa Kene Uyarısı

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Fatih Temoçin kene konusunda vatandaşları uyardı.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Temoçin, yaz aylarında sık görülen kenenin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özellikle Haziran ve Temmuz aylarında en üst düzeye ulaştığını belirtti.

KKKA'nın kırsal alanlarda yaşayanlarda, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda sık görüldüğüne dikkati çeken Temoçin, kırsal alanlarda, mümkün olduğunca vücutta açık yer bırakılmaması, çıplak ayakla dolaşılmaması gerektiğini aktardı.

Böcek kovucu ilaçların vücuda sürülmesinin yararlı olabileceğini kaydeden Temoçin, şu bilgileri aktardı:

'Bu amaçla sivrisinek kovucu ilaçlar kullanılabilir. Kenelerin vücutta kaldığı süre arttıkça hastalık riski artmaktadır. Bu nedenle kenelerin mümkün olduğunca erken çıkarılması hastalığın oluşmasını engelleyecektir. Dışarıdan eve dönen kişiler, vücutlarına kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmelidirler. Tüm giysilerin çıkarılarak duş alınması, yeni tutunmuş kenelerin mekanik olarak uzaklaştırılmasını sağlayabilir.'

Açıklamada kenelere çıplak elle dokunulmamalı, kopartılmaya ve ezilmeye çalışılmaması gerektiğini vurgulayan Temoçin, şöyle devam etti:

'Kenenin üzerine, sabun köpüğü, kolonya, gaz yağı dökülmesi veya üzerinde sigara söndürülmesi yanlıştır. Bu tür yaklaşımlar, kenenin yutağındaki virüsü vücuda bırakmasına neden olur. Keneler, bir pense veya cımbız aracılığıyla veya bu amaçla kullanılan pens benzeri aletlerle çıkartılabilir. Eğer kişi bu şekilde keneyi çıkartamayacak ise vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve kene çıkartılmalıdır.'

Kaynak: AA