Ünye Ziraat Odası'ndan 'Fındıkta Külleme Hastalığı' Açıklaması

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındıkta külleme hastalığı ile yaklaşık 3 yıldır mücadele ettiklerini ancak hava değişiminin işlerini zorlaştırdığını söyledi.

Ünye Ziraat Odası'ndan 'Fındıkta Külleme Hastalığı' Açıklaması
Fındıkta külleme hastalığıyla mücadele ettiklerini ifade eden Sarıkahraman, “Yaklaşık 3 yıldır külleme hastalığı ile mücadele ediyoruz ve aynı zamanda mühendis arkadaşlarımız kanalı ile öğretmeye çalışıyoruz. Külleme hastalığı çok yağan yağmurların bitmesi, bir günde 4 mevsimin yaşanmasından dolayı fındıkta nem oluşturan bir hastalık. Akademisyen hocalarımız iklimin değişmesi ve küresel ısınma ile birlikte gelen bir hastalık olduğunu söyledi.

Çalışmalarımız mühendis arkadaşlarımızın arazide biz zati çalışmaları devam ediyor” dedi.

Osman Sarıkahraman külleme hastalığı ile mücadele konusunda bilgi vererek, “Külleme hastalığının, mevsimsel bir hastalık olduğunu, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile olduğunu anladık. Külleme hastalığının fındıkta bir ilacı yok. Ama tavsiye niteliğinde ilaçları var. Yani diğer alanlarda ve ürünlerde kullanılan ilaçların fındıkta da kullanılabildiğini gördük. Bunun ilk ilacı herkesin bildiği sulandırılmış kükürt. Ama ilaçlamaları yaparken çok dikkat etmeliyiz ki fındığa zarar vermeyelim. Nisan ayının 2 haftası ve bu tarihten 3 hafta sonra kükürt uygulanırsa kesine yakın çözüm elde ediyoruz. Biz bunu kendi bahçemde ve diğer iyi tarım yaptığımız çiftçi arkadaşlarımızın bahçesinde uyguladık ve verim aldık. Ancak üreticilerimize bu uygulama zor geliyor. Bu arazide bu coğrafyada bunu nasıl yapacağız diyorlar. Ama zor değil. Artık hortumlu ilaç motorlarını, fabrikalarımız üretmeye başladı.

Bunlar çok pahalı makinelerde değil. 3-4 komşu bir araya gelerek bin 500-2 bin liraya bu makinelerden alabilir. Biz önümüzdeki dönem bunun üzerinde çok ciddi duracağız. Bu makinelerden 3-4 tane odamız bünyesine konuşlandırmayı düşünüyoruz. Mücadele şekli basit, eğer mücadele edersek çiftçimiz 5 tonluk bir bahçede en az 500 kilo fındık kazanır. Külleme hastalığı ile ilgili çok ciddi problemlerimiz var” şeklinde konuştu.



"Bu yıl daldaki fındık güzel"

Bu yıl daldaki fındığın güzel olduğunu belirten Sarıkahraman, “Eğer üretici fındığına iyi bakar ise çok güzel randımanlı fındık elde ederiz. Eğer üretici fındığına küser biraz yan gözle bakarsa bu fındığın külleme ile alakalı bu fındığın büyük bir kısmı yok olur diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda da fındığa iyi bakan üreticimizin fındığının pazar payı yüksek olacak. Bu da fındık fiyatlarını etkileyecektir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA