Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sybiha Açıklaması

'Şuan Kırım'da devam eden işgalden dolayı hepimiz bu acıyı yaşıyoruz. Kırım'da insan hakları ihlalleri var.'

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi tarafından düzenlenen 'Kırım ve Yolbaşçımız Mustafa Abdülcemin Kırımoğlu' konulu fotoğraf sergisi açılışına katıldı.

Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen törene katılan Büyükelçi Sybiha, yaptığı konuşmada, Kırım Türklerinin sergisini açtıklarını kendileri için böyle bir sergiye katılmanın çok büyük bir zevk olduğunu söyledi.

Kırımda devam eden bu zulmün fotoğrafçılar tarafından çekildiğini anlatan Sybiha, şunları kaydetti:

'Bu fotoğraflar sayesinde orada yaşananları herkes görebiliyor. Kırım'da 3 yıl önce olanları daha iyi anlamak için bunları görmek gerçekten çok önemlidir. Bu facia sadece haksızlık değil, bu uluslararası bir suç. O yüzden bu sergi çok önemli. Bütün bu dertlerin kaynağı Rusya'dır. Ukrayna ve Kırım Tatar halkı yıllar boyunca baskı altındaydı. Bu durumlarda bizleri daha da yakınlaştırdı. Şuan Kırım'da devam eden işgalden dolayı hepimiz bu acıyı yaşıyoruz. Kırım'da insan hakları ihlalleri var. Gerçekçi olmak gerekirse Ukrayna'nın Kırım Tatarlarına karşı politikası objektifdir. Hiç bir zaman düşmanca değildi, ayrıca negatif de değildi.'

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise Kırım Tatarları olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde olduklarını ve birbirleriyle daha fazla diyalog içerisinde olmaları gerektiğini ifade etti.

Vatan, millet ve bayrakla ilgili konularda daha çok istişare yapmaları gerektiğini anlatan Şahin, 'Ortak plan ve programlar yapmalıyız. İnşallah gelecek günler ve yıllarda çok daha başarılı çalışmalar yaparız.' diye konuştu.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Yılmaz da Kırım ve halkına yapılan bu durumu düzeltmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından tören halk oyunları ve müzik dinletisiyle son buldu.

Büyükelçi Sybiha ve beraberindekiler Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Havuzunda düzenlenen iftar programına katıldı.

Kaynak: AA