SAÜ'de Yeni Yüksek Lisans Programı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde 'Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nın 2017-2018 bahar döneminde öğrenci kabulüne başlayacağı bildirildi.

SAÜ'den yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Program Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, programın lisans mezunu hemşirelere hitap edeceğini belirtti.

Programla hemşirelerin bulundukları hastane ya da klinikte kan transfüzyonlarına bağlı reaksiyonların azaltılmasının amaçlandığını ifade eden Altındiş, güvenli kan transfüzyonu (hemovijilans) takibi ve eğitimi hemşiresi olmak isteyen bireylere yetkinlik ve belge sağlanmış olacağını aktardı.

Türkiye'de hemovijilans hemşireliği kavramının ve uygulamasının çok yeni olduğunun aktaran Altındiş, şunları kaydetti:

'Yetişmiş hemşire sayısı yok denecek kadar azdır. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü şemsiyesi altında Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından Türkiye'de bir ilk olan 'Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı' açıldı. Kan bankacılığındaki transfüzyon güvenliği ve hemovijilans konularında yetkin hemşire sayısını arttırmayı ve bu konularda akademik çalışmaları desteklemeyi amaçlayan bu program ile hastanelere transfüzyon güvenliği ve hemovijilans hemşiresi bulundurma zorunluluğu yasası açısından da yetişmiş hemovijilans hemşiresi insan kaynağına katkı sağlanmış olacak.'

Proğrama başvurular 13 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü internet sayfasından yapılabilecek.

Kaynak: AA