Sağlık Yönetimi Adayları, Mesleği Yerinde Öğreniyor

Bilgili ve donanımlı sağlık yöneticilerine ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Ateş, kamu ve özel kurumlarla yaptıkları işbirliklerinin öğrencilerin işin başında deneyim kazanmaları için fırsat oluşturduğunu söylüyor.

Sağlık Yönetimi Adayları, Mesleği Yerinde Öğreniyor
Nitelikli ve deneyimli sağlık personeline olan ihtiyaç, artan kamu ve özel sağlık kuruluşu sayısına paralel olarak her geçen gün yükseliş eğilimi gösteriyor. Sağlık alanındaki en önemli ihtiyaçlardan birini de sağlık yöneticiliği alanındaki talep oluşturuyor. Sağlık yönetimi bölümü mezunlarının iş alanlarının gelecekte daha da genişleyeceği tahmin edilirken, İAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü, kamu ve özel sağlık sektöründe hizmet veren sağlık kuruluşları ile hastanelerin her seviyedeki yönetim kademesinde görev alacak güçlü, bilgili, donanımlı sağlık yöneticiler yetiştiriyor.

Sağlık kurumlarının profesyonel yönetiminde rol üstleniyor

İAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Ateş, gerek kamu gerekse özel sektörde nitelikli sağlık yöneticilerine ihtiyaç artarken, sağlık kurumlarında çalışma fırsatı bulan sağlık yöneticilerinin, kurumların profesyonel olarak yönetilmesi noktasında önemli bir rol üstlendiklerine dikkat çekiyor. Sağlık sektöründe nitelikli sağlık personelinin idari ve mali alanlarda çalışması sebebiyle sağlık personeli konusunda yetersizlik ortaya çıktığına işaret eden Prof. Dr. Ateş, “Hastane yönetim faaliyetlerinin giderek bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmasının önemi artmaktadır. Bu sebeple gelecekte alanında uzman, nitelikli sağlık yöneticilerinin ve bunları yetiştirecek akademisyenlere olan ihtiyaç daha da artacak” diyor.

Genç sağlık yöneticileri sahada öğreniyor

Eğitim ve öğretim etkinlikleri, gelecekteki çalışma ortamına hazırlanma amacıyla sağlık yönetimi alanında kazanılan uzmanlık bilgi seviyesi ile uyumlu olarak uygulamaya dayalı şekilde teorik eğitimler gerçekleştirdiklerine işaret eden Prof. Dr. Ateş, eğitimlerin uygulama kısmında kamu ve özel hastaneler ile yapılan anlaşmalarla öğrencilerin sektöre uyum sağlama çalışmaları yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Prof. Dr. Ateş, sağlık yönetimi alanından mezun olan öğrencilerin, sahip oldukları donanımla ileride görev yapacakları sağlıkla ilişkili olan her türlü kamu ve özel kurumların yönetsel pozisyonlarında kendileri için önemli ve ayrıcalıklı bir yer elde edebileceklerini kaydederken, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin diğer alanlarda olduğu gibi sağlık yöneticiliğine ilişkin de ciddi işbirlikleri geliştirildiği üzerinde duruyor. Prof. Dr. Metin Ateş, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Sağlık Yöneticiliği Bölümü’ne ilişkin hem üniversite bünyesinde ciddi bir eğitim altyapısı sunarken, kamu ve özel kurumlarla yapılan işbirlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen yerinde uygulama eğitimlerinin öğrencilere mesleki anlamda iyi bir deneyim kazandırdığını söylüyor.

“Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çok sayıda sağlık yönetimi bölümünden mezun olan personele ihtiyaç duyulmaktadır” diyen Prof. Dr. Ateş, sağlık yönetimi mezunlarının çalışma alanlarını “Sağlık Bakanlığı birimleri, hastaneler, diğer sağlık kurumları, rehabilitasyon merkezleri, üniversiteler, araştırma kurumları, evde sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlar, danışmanlık firmaları, sağlık sigorta firmaları, ilaç ve tıbbi malzeme firmaları, sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde idari ve mali yönetsel görevler” şeklinde özetliyor.

İAÜ, 2017’de 40 öğrenci alacak

Kamu ve özel sağlık sektörü içerisinde yer alan hastane ve sağlık kuruluşlarında ihtiyaç duyulan orta ve üst kademelerde çalışabilecek profesyonel sağlık yöneticileri yetiştiren İstanbul Aydın Üniversitesi, bu yıl Sağlık Yönetimi Bölümü’ne TM-1 puan türünden 40 öğrenci alacak. İAÜ’de sağlık yönetimi alanında lisans eğitimi alan öğrencilerin, ayrıca yandal, çift anadal, uluslararası değişim programları ile yurt dışında eğitim (1 veya 2 yarıyıl) ve mezuniyet sonrası yüksek lisans programlarına devam imkânı bulunuyor. Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerine yüzde 100, yüzde 50 ve yüzde 25’lik burs ve eğitim yardımı da yapan İstanbul Aydın Üniversite, bölüm mezunlarına yüksek lisans eğitimleri için de indirim uyguluyor.
Kaynak: İHA