Katar İle Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Fas'ın, Körfez krizinde Arap ülkeleri haricinde herhangi bir tarafı desteklemesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Fas'ın, bölgede yaşanan krizi kendi menfaati için kullanarak bölgedeki konumunu güçlendirmeye çalışan Arap ülkeleri haricindeki herhangi bir tarafı desteklemesi mümkün değil. Fas'ın, kardeş Körfez ülkeleri ile olan dayanışmasını ispata veya yeniden teyidine ihtiyacı yok. 1. Körfez Savaşı'ndan bu yana Körfez’deki kardeş ülkelerle dayanışma içinde olduk. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaşadığı üç ada sorunununda BAE’nin yanında yer aldık, Bahreyn ile dayanışmak adına İran ile diplomatik ilişkilerimizi kestik. Son olarak Yemen’de Körfez ülkeleri ile beraber hareket ederek beraber kanımızı akıttık.” ifadesine yer verildi.

Bölgesel işbirliği açısında başarılı bir model olan Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin devam etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Fas Dışişleri’nin bölgedeki ülkelerin istikrarının güçlendirilmesi taraftarı olduğu belirtildi.

Fas Dışişleri Bakanlığından dün (pazartesi) yapılan açıklamada, Fas Kralı 6. Muhammed’in Körfez krizine ilişkin tutumunun, kardeş ülkeler arasında yaşanan krizde itidalden yana ve diyalog yolunun açılması için çaba sarf etmeye hazır olduğu belirtilmişti.

Öte yandan Fas Kralı 6. Muhammed, krizde abluka altında kalan Katar’a gıda yardımı yapılması için talimat vermişti.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

Suudi Arabistan ayrıca, Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride, Katar tarafından desteklendiği iddia edilen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun 'terörle irtibatlı' olduğu iddia edilerek 'terör listesine' alındığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA