Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Fatih İdiz, 'Fistül' Yöntemi Hakkında Bilgi Verdi

Sık sık kollarında damar açılan hastaların karşılatığı sorunların "Fistül" yöntemiyle en aza indirildiğini söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Fatih İdiz, "Arteriovenöz fistül açma ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilebilen ve 60 ile 90 dakika kadar süren ağrısız bir operasyondur. Hastalar operasyondan yarım saat kadar sonra evine gidebilmektedir. Fistül açılması hastanın yaşamında (fistül açılan kolun kullanımı açısından) çok fazla bir yaşam tarzı değişikliği gerektirmemektedir" dedi.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Fatih İdiz, hastanede yer alan Fistül Polikliniği, böbrek yetmezliği ve fistül ameliyatı hakkında bilgiler verdi. Kalp Damar Cerrahi Uzmanı İdiz, Böbrek yetmezliği hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: ”Böbrekler, kandaki zehirli metabolizma atıklarının idrar oluşturarak atılması yanında kan şekeri, tansiyon ve sıvı-elektrolit dengesinin düzenlenmesinde de görevli bir organımızdır. Bir insanda iki adet böbrek mevcuttur ve bir böbreğin üçte ikisi normal vücut fonksiyonlarının idamesi için yeterlidir. Bununla birlikte böbreklerde oluşan taş, enfeksiyon, böbrek damarlarının tıkanması ve böbrek doku hasarı meydana getiren kimi hastalıklar nedeni ile ihtiyacımızın 3 katı olan bu kapasite de yeterli gelememekte ve böbrek fonksiyonlarının kalıcı yetersizliği demek olan kronik böbrek yetmezliği hastalığı oluşabilmektedir.”

Böbrek hastalarına fistül ameliyatının hangi koşulda uygulandığını ise İdiz şöyle açıkladı: “Kronik böbrek yetmezliği hastalarında gerek böbreklerin kandaki zehirli atıkları süzme fonksiyonu ve gerekse sıvı-elektrolit dengesini oluşturmak amacı ile diyaliz tedavisi uygulanmaktadır. Kişilerin evde kendilerinin uygulayabildiği periton diyalizi yanında bir de bu amaçla kurulmuş ‘diyaliz merkezlerinde’ uygulanmakta olan hemodiyaliz mevcuttur. Hemodiyaliz ihtiyacı olan bir hastanın haftada 3 gün ve her seferinde 4 saat olmak üzere hemodiyaliz makinesine bağlanması gerekmektedir. Bu 4 saat içerisinde belirli miktarda kanın vücuttan alınarak hemodiyaliz makinesinde işlem gördükten sonra tekrar vücuda dönmesi sağlanmaktadır. İşte makine için gerekli bu bol miktardaki kanın temin edilmesi için hastaların ana toplar damarlarına bir katater yerleştirmek veya koluna ‘arteiovenöz fistül açılması’ işlemini yapmak gerekmektedir. Arteriovenöz fistül açma işleminde hastanın kolundaki ana atardamarlardan biri ( radial arter veya brachial arter) yine aynı koldaki en yakın bir yüzeysel toplardamara (sefalik ven veya bazilik ven) ağızlaştırılmaktadır. Böylece atardamarda bulunan kan yüksek basınçla toplardamara iletilmekte ve diyaliz esnasında koldan yapılan yüzeysel damar ponksiyonu ile de makineye iletilebilmektedir."

“30 hastaya hizmet verilmekte ve yine aylık ortalama 15-20 hastaya arteriovenöz fistül açmaktadır”

Hastaneye bağlı olan “Fistül Polikliniği” hakkında bilgiler veren Cerrahi Uzmanı Fatih İdiz, ”İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 2 yıldır kronik hemodiyaliz hastaları için haftada 2 kez (pazartesi ve çarşamba günleri) ve istasyon polikliniğinde olmak üzere randevusuz ve sıra beklemeksizin -öncelikli- muayene uygulaması getirilmiş ve bu uygulama Anadolu Güney Bölgesindeki merkezlere bilgilendirme şeklinde iletilmiştir. Böylece hastaların önündeki zaman ve sıra bekleme sıkıntısı engelleri kaldırılarak daha seri hizmet sunulması amaçlanmıştır. Fistül Polikliniğinde aylık ortalama böbrek yetmezliği tanısı alan 30 hastaya hizmet verilmekte ve yine aylık ortalama 15-20 hastaya arteriovenöz fistül açmaktadır. Bu hastalar genellikle kendilerinin takip ve tedavilerini üstlenmiş olan nefroloji uzmanının veya diyaliz merkezinin yönlendirmesi ile olmaktadır. Gerekli görülen durumlarda fistül sonrası pansuman ve takipleri de poliklinikte yapılmaktadır” diye konuştu.



“Arteriovenöz fistül açma ameliyatı 60 ile 90 dakika kadar süren ağrısız bir operasyondur”

“Arteriovenöz fistül açma ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilebilen ve 60 ile 90 dakika kadar süren ağrısız bir operasyondur” diyen İdiz, “ Hastalar operasyondan yarım saat kadar sonra evine gidebilmektedir. Fistül açılması hastanın yaşamında (fistül açılan kolun kullanımı açısından) çok fazla bir yaşam tarzı değişikliği gerektirmemektedir. Fistül açıldıktan 3 hafta sonra koldaki toplardamarlarda yeterli olgunlaşma (damar duvarının kalınlaşması) sağlanmakta ve artık hemodiyalizde kullanılabilir hale gelmektedir. Fistül sonrası hastalar genellikle bağlı oldukları diyaliz merkezi veya nefroloji uzmanı tarafından takip edilmektedirler veya hastanın karşılaştığı bir sorun olması halinde İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Fistül Polikliniğine başvurmaktadırlar” şeklinde konuştu.



“Haftada iki gün randevusuz ve sıra beklemeksizin hasta muayene uygulaması yapılmaktadır”

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Fatih İdiz sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesinde haftada iki gün randevusuz ve sıra beklemeksizin hasta muayene uygulaması yapılmaktadır. Muayene sonucuna göre aylık ortalama 15-20 hastaya arteriovenöz fistül açılarak hastaların tedavi sürecinde daha kaliteli ve verimli hayatlarını sürdürebilmeleri sağlanmaktadır. İlerleyen dönemlerdeki hedefimiz daha çok hasta bireye ulaşarak hizmet ulaştırdığımız hasta sayımızı arttırmaktır."
Kaynak: İHA