'Kahraman İtfaiyeciler' Yaşadıklarını Anlattı

Denizli'de 2 metrelik göçük altında kalan işçiyi, elleriyle toprağı kazarak mahsur kaldığı yerden çıkaran itfaiyeciler, kazazedenin hayatta olmasından dolayı büyük mutluluk yaşıyor İtfaiye personeli Yenitürk: 'Kazazedenin kafasını gördük, hep birlikte çıkarmak için seferber olduk ve elimizle kazarak üzerindeki toprağı aldık' İtfaiye çalışanı Mumcu: 'Ümitsizdik ama işçiyi kurtardığımızda mesleğimle gurur duydum'.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, jeotermal su borusu döşeme çalışması sırasında meydana gelen göçüğün altında kalan işçiyi, toprağı elleriyle kazarak bulunduğu yerden çıkaran itfaiyeciler, kazazedenin hayatta olmasından büyük mutluluk duyarken görevlerini layıkıyla yerine getirmenin de gururunu yaşıyor.

Kabaağaç Mahallesi'nde özel bir enerji şirketi tarafından jeotermal su borusu döşeme çalışması yapıldığı sırada toprak kayması sonucu kazılan kanalda göçük altında kalan işçi Benhur Elmas'ı, elleriyle kazarak bulunduğu yerden çıkaran Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının Sarayköy Şubesi'nde görevli itfaiye erleri olay sırasında yaşananları gazetecilere anlattı.

İtfaiye personeli Harun Yenitürk, ihbar üzerine bir işçinin göçük altında kaldığını öğrendiklerini ve olay yerine intikal ettiklerini söyledi.

Bu tür toprak kayması olaylarıyla sürekli karşılaştıklarını aktaran Yenitürk, şöyle konuştu:

'Olay yerine gittiğimizde arkadaşlarla birlikte sıkıntılı bir süreç başladı bizim için. Toprağın altındaki işçinin çıkarılması için bir an önce müdahale etmemiz gerekiyordu. Ekip arkadaşlarımla birlikte kazma ve kürekle kazmaya başladık. Belli bir süre kazdıktan sonra kazazedenin kafasını gördük. Hep birlikte çıkarmak için seferber olduk ve elimizle kazarak üzerindeki toprağı aldık. Nabzını kontrol ettim ve düşük olduğunu gördüm. Kazazede toprak altında kaldığı için ağzı ve burnu toprakla dolmuştu ve nefes alamıyordu. Nefes alabilmesi için parmağımla ağzındaki ve burnundaki toprakları çıkardım. Sonra acil sağlık ekipleri oksijen bağlayarak rahat nefes almasını sağlandı. Daha sonra da gövdesini topraktan kurtararak bulunduğu çukurdan dışarı çıkardık.'

İtfaiyecilerin sadece yangına müdahale etmediğini ifade eden Yenitürk, 'Canlı bir şekilde çıkarmak bizi gerçekten çok mutlu etti. Bizim için canlı, cansız, yangın, arama ve kurtarma ne olursa olsun her türlü faaliyete gittiğimizi bu olayla kanıtlamış olduk.' dedi.

- 'Mesleğimle gurur duydum'

Kurtarma çalışmasına katılan itfaiyecilerden Muharrem Mumcu da, işçiyi bulunduğu yerden kurtardıklarında mesleğiyle gurur duyduğunu belirterek, 'İtfaiyecilik hayatımın ve insan olarak en güzel gününü yaşadım. Bir işçinin 2 metrelik bir çukurda toprak altında kaldığını öğrendik. Denizli'den Sarayköy'e intikal ettik. Ekip arkadaşlarımızla birlikte bir ekip çalışması yaptık. Ümitsizdik ama işçiyi kurtardığımızda mesleğimle gurur duydum. 40 dakika toprak altında kalmış, yaptığımız çalışmanın ardından işçiyi bulunduğu yerden çıkardık. Bizim için çok önemli bir görevdi. Biz de çok mutlu olduk. Olayın sonunda duyduğum mutluluğu anlatamam. Bu duyguları yaşamak herkese nasip olmaz.' diye konuştu.

Kabaağaç Mahallesi'nde özel bir enerji şirketi tarafından kazılan kanala jeotermal su borusu döşeme çalışması yapılırken meydana gelen toprak kaymasında, toprak altında kalan Benhur Elmas, vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından kurtarılmış, işçi daha sonra Denizli Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmıştı.

Kaynak: AA