Kadir Sütçü Açıklaması 'Deprem'in Yüzde 90 Olasılıkla Olabileceğini Yazdık, 4 Saat Sonra Meydana Geldi'

Ege’de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi doğru tahmin eden Kadir Sütçü, “Karıncaların sıra dışı davranışlarından depremin olabileceğini görüyoruz” dedi.

Ege Denizi’nde meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi 3 gün öncesinden, İstanbul ve çevresinin etkileneceğini de 4 saat öncesinden doğru tahmin eden Kadir Sütçü, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem tahmininde meteorolojik parametreleri ve karıncaların sıra dışı hareketlerini göz önünde bulundurduklarını vurgulayarak,

“Meteorolojik parametreleri takip ederek tahmin ediyoruz ayrıca karıncaların sıra dışı davranışlarına bakarak tahmin ediyoruz. Meteorolojik olaylar 1 Haziran’dan itibaren meydana gelmişti Türkiye’de. Yani havayı soğutma durumu söz konusuydu ve ayrıca uydu görüntülerinden kızılötesi uydu görüntülerini takip ediyoruz. Hepsini tahmin ederek bir tahmin yaptık bu tahminimiz 397’inci tahmindi ve yüzde 90 Ege Denizi olarak yazdık 5 Haziran’da. 5 Haziran’dan sonra bu meteorolojik parametreleri tekrar takip ettiğimizde olay yükseldi, meteorolojik parametreler çoğaldı. Hava soğudu. İstanbul depremler tarafından soğutuldu. Bu nedenle de 8 Haziran’da 0,5 puan büyüklüğün artışını yazdık. Daha önce 4,5 ve 5,5 büyüklüğünde yüzde 90 olasılıkla Ege Denizi’nde olacağını yazmıştık zaten. Onun 0,5 puan artışını yazdık ve 5-6 büyüklüğünde bir depremin Ege Denizi’nde yüzde 90 olasılıkla olabileceğini yazdık ama 12 Haziran geldiğinde saat 10.00’da biz İstanbul ve çevresinin de sallanacağını, bu depremden etkileneceğini sosyal medya üzerinden kendi sayfamızdan yayınladık ve deprem de 4 saat sonra meydana gelmiş oldu” diye konuştu.

Deprem tahmininde bulunurken karınca hareketlerinin nasıl izlendiği konusunda da bilgiler veren Sütçü, “Bir daire çiziyoruz. Yarıçapı 1200 km olan İstanbul’u merkeze alıp, bu 1200 km daire içindeki depremleri karıncaların sıra dışı davranışlarından eğer ölüm olursa yüzde 80 İstanbul merkezli diyeceğiz. Ölüm olmadığı için 1200 km içinde bir depremin olabileceğini görebiliyoruz” dedi.

Gelecek dönemlerde büyük bir depremin meydana gelip, gelmeyeceği yönünde tahminde bulunmanın henüz erken olduğunu belirten Kadir Sütçü, “Biz şuanda bu depremin durmasını bekliyoruz. Artçı depremler durduktan sonra yeni bir tahmin giriyoruz. Daha önceki depremlerde artçı depremler durduğu zaman adalar sallanacak yazdık. Yani Marmara’daki adaların sallanacağını yazmıştık zaten. Şuanda adalar sallandı. Deprem fırtınası sona erdiği zaman biz tekrar tahmin yapacağız. Bu tahminleri de yine sayfamızda yayınlayacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA