Hakkari'de Çiftçilere Fidan Ve Fide Desteği

Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere arılı kovan, ceviz fidanı ve sebze fidesi dağıtıldı.

İl Özel İdaresince desteklenen Arıcılığı, Meyveciliği ve Sebzeciliği Geliştirme Projeleri kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından il genelindeki çiftçilere bin 480 adet arılı kovan, 113 bin adet aşılı karpuz, domates, kavun, biber ve patlıcan fideleri ile 20 bin adet aşılı ceviz fidanı dağıtıldı.

Kurum bahçesindeki dağıtım programında konuşan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, İl Özel İdaresi tarafından tarımın, ziraatçının ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 2013 yılında beri meyve fidanı, sebze fideleri ve arılı kovan dağıtımı faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Kentte son 4 yılda dağıtılan meyve fidanı sayısının 100 bin rakamlarına ulaştığını belirten Vali Toprak, şunları kaydetti:

'Bu sene de 20 bin ceviz fidanı verdik. Arılı kovan toplamda 9 bine ulaştı. Bu yılda bunun bin 400 tanesini verdik. Yine çiftçilerimize 450 bin civarında da patlıcan, kavun, karpuz, biber gibi fide dağıtımı yapıyoruz. Bu son 4 yıldaki çalışmalar bize gösterdi ki Hakkari’deki çiftçilerimiz, ziraatçılarımız, kardeşlerimiz, köylülerimiz, bu konuya tabiri caizse dört elle sarılarak üretici hale geliyorlar. Aldıkları ürünleri ticari manada da değerlendiriyorlar.”

Ceviz ve bal üretiminin Hakkari ekonomisine birkaç yıl içerisinde çok büyük katkı sağlayacağını ifade eden Toprak, bölgede şu anda yaklaşık 30 ton civarında kaliteli bal üretiminin olduğunu aktardı.

Toprak, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin her tarafından talep gören hatta yurt dışından talep gören bal üretimimiz mevcut. Bilhassa Şemdinli bölgesinde floranın, endemik bitki örtüsünün özellik taşıması bal üretiminin kalitesine çok büyük katkı sağlaması bizi bu yönde teşvik ediyor. Cazibe merkezleri ile ilgili biz önerilerimiz arasında balcılığı da katmıştık. Balcılık gerçekten bu bölgede layık olduğu seviyeye geldiğinde Hakkari ekonomisine çok ciddi katkı sağlayıp hem yeni yeni çiftçilerimizin, ziraatçılarımızın yetişmesine vesile olacak hem ticari manada çok büyük girdisi olacak. Biz de bunun bilinciyle bu girişimlerimizi artırarak devam ettireceğiz.'

Programa, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vahap Şimşek ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaynak: AA