Güney Kutbu Kaşifinin 118 Yıllık Tablosu Bulundu

Antartika'da eski kutup kaşiflerin kaldığı kulübelerde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında 1899 yılından kalma bir suluboya tablo bulundu.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Antartika'nın Victoria Toprakları'nın en doğusundaki Adare Burnu'nda restorasyon çalışmaları yürüten Birleşik Krallık Antartika Miras Vakfı, bölgedeki kulübelerden çıkarılarak restore edilen bin 500 parça eşya arasında, 1911 ve 1912 yıllarında Güney Kutbu'na düzenlenen iki sefere katılan Doktor Edward Wilson'a ait, bir orman kuşunun resmedildiği suluboya tablonun bulunduğunu duyurdu.

Araştırmacılar, 'Orman Tırmaşıkkuşu' başlıklı tablonun bir yatağın altındaki kağıt tomarının içinde bulunduğu ve üzerinin büyük miktarda penguen pisliğiyle kaplanmış olduğunu belirtti.

Proje sorumlusu Josefin Bergmark-Jimenez, tabloyu Eylül'de keşfettiklerinde büyük bir sürpriz yaşadıklarını ifade etti.

Josefin Bergmark-Jimenez, 'Yatağı kaldırdığımda altında harikulade bir resmin olduğunu gördüm. Bir an paniğe kapılıp tekrar üzerini kapattım. Ardından resmi alıp çıkardığımda renkleriyle ve canlılığıyla göz kamaştırıcı bir sanat eseri olduğunu gördüm. Bunu orada bulmuş olmamıza inanamadım.' ifadelerini kullandı.

Bergmark-Jimenez, ilk başta resmin Adare Burnu'ndaki barakaların inşa edildiği, Norveçli kaşif Carsten Borchgrevink'in önderlik ettiği 1899 tarihli kutup seferinden kaldığını tahmin ettiklerini, ancak daha sonra İngiliz donanma subayı Kaptan Robert Scott'un önderlik ettiği 1911 tarihli sefere ait olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını kaydetti.

Bergmark-Jimenez, Yeni Zelanda'da Canterbury Üniversitesi'nde katıldığı, Scott'un seferlerinde bilim adamı ve doktor olarak görev yapan Wilson hakkındaki bir konferansta Wilson'ın karakteristik imzasının resmin üzerindeki imzayla aynı olduğunu farketmesiyle, resmin sefer doktoruna ait olduğunun anladıklarını ifade etti.

Edward Wilson, 1912'de çıktıkları seferin dönüşünde Kaptan Scott ve yanındaki üç kişiyle donarak hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA