Gaziantep'teki FETÖ/PDY Davası

'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen tutuklu eski polis memurunun yargılanmasına devam edildi Sanık Turan: '1725 Aralık'tan sonra istihbarattaki polislere yönelik operasyonu Ali Üzümcü biliyordu. Bana, hangi polise ne sorulacağını bile bildiğini söyledi'

Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında tutuklu yargılanan ve 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen eski polis memuru, 17-25 Aralık'tan sonra istihbarattaki polislere yönelik operasyonu örgüt sorumlularının önceden bildiğini itiraf etti.

7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık Halit Turan ile avukatı hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından söz alan Turan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmayı talep etti.

Sanık Turan, 17-25 Aralık'tan önce Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde çalıştığını, komiserlik sınavından bir gün önce kendilerini bir evde toplayan örgüt üyelerinin soruların cevaplarını kendilerine gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Ben komiser olmak istemediğim için tüm soruları yapmadım. Çünkü komiser olunca benden daha fazla talepleri olacaktı. 5 kişiydik, üçü sınavı kazanarak komiser oldu. Bunlardan ikisi KOM'da biri istihbaratta çalışıyordu. Ben sınavı kazanamadım. 2013 yılında teknik büroda çalışıyordum. Ali Üzümcü (mahrem imamlar davasında tutuklu), sohbet sonrası bana dinlenenler arasında önemli isim olup olmadığını sormuştu. Ben de bunun doğru olmayacağını söylemiştim. Sonra yerim değişti. Muhtemelen Ali Üzümcü'ye bilgi vermediğim için yerim değişti. 17-25 Aralık'tan sonra istihbarattaki polislere yönelik operasyonu Ali Üzümcü biliyordu. Bana, hangi polise ne sorulacağını bile bildiğini söyledi. Hatta eşimin ehliyeti varsa, gözaltına alınacak olan şehir dışındaki polislerin gelmesi, adliyeye götürülmesi ve konaklaması konusunda yardım istemişti ancak eşimin ehliyeti olmadığını söyleyerek kabul etmedim.'

- ByLock'u 2014'te yüklemiş

Telefonuna 'ByLock' programının 2014'ün başı gibi yüklendiğini ifade eden Turan, şu bilgileri verdi:

'Ali Üzümcü, bir keresinde ByLock'tan 'istihbarattaki polis araçlarının plakasını bilen var mı?' diye sormuştu. Muhtemelen takip edildiğini düşündü. Ben hiç cevap yazmadım. Daha sonra beni gördüğünde 'ByLock mesajları sana gelmiyor mu, neden cevap yazmadın?' şeklinde sormuştu. Ben de çocuklar oynarken silinmiş olabileceğini, mesajı görmediğimi söyledim. Kendisi de istihbarattaki 'abi'lerin ByLock'un deşifre edildiğini söylediğini, o programı artık kullanmadıklarını 'Tango' kullandıklarını söylemişti.'

Telefonuna Tango uygulamasını yüklemediğini anlatan Turan, ancak darbeden bir hafta önce dileklerin kabul olmasını içeren dua gönderildiğini, ayrıca 15 Temmuz'dan bir gün önce darbeyle ilgili mesaj gönderildiğini duyduğunu öne sürdü.

Cumhuriyet Savcısı Berekat Aksoy, ByLock'la ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yazılan müzekkerenin ve dijital verilerin beklenmesine gerek olmadığını, sanığın terör örgütü üyeliğini kabul etmemesinin etkin pişmanlık hükümlerini kapsamadığını, bu nedenle tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, BTK'ya yazılan müzekkerenin ve dijital verilerin beklenmesine gerek olmadığını, heyetin değişmesi nedeniyle süre verilmesine ayrıca sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
Kaynak: AA