'G20'nin Afrika'dan Öğreneceği Şeyler Olabilir'

Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann: 'Bazı Afrika ülkelerinde geleneksel bir banka hesabına kıyasla mobil para hesabı olan daha fazla kişi var' 'Finans alanında dijitalleşme söz konusu olduğunda G20'nin Afrika'dan da öğrenebileceği bir şeyler olabilir'.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, bazı Afrika ülkelerinde geleneksel bir banka hesabına kıyasla mobil banka hesabı olan daha fazla kişi bulunduğunu belirterek, G20’nin finans alanında dijitalleşme konusunda Afrika'dan da öğrenebileceği bir şeyler olabileceğini ifade etti.

Weidmann, Almanya'nın başkenti Berlin'de G20 Afrika Ortaklık Konferansında “Afrika'da Yatırım Ortamının İyileştirilmesi - Kurumların Rolü” konulu bir konuşma yaptı.

Afrika'nın açık bir dünya ekonomisinden yararlanmaya hazır olduğunu belirten Weidmann, kıtanın ekonomik görünümünün de olumlu olduğunu dile getirdi.

2009-2014 yıllarında Afrika'nın ortalama yüzde 4 büyüdüğüne dikkati çeken Weidmann, bu tarihten bu yana düşük emtia fiyatlarının, büyüme hızını biraz yavaşlattığını ancak orta vadeli büyüme beklentilerinin sağlam kalmaya devam ettiğini dile getirdi.

Afrika'nın genç ve büyüyen nüfusunun kıta için bir nimet veya sıkıntı olabileceğini vurgulayan Jens Weidmann, 'Genç nüfusun talepleri, kısmen cep telefonlarının ve sosyal medyanın artan kullanımından dolayı gün geçtikçe büyüyor. Olumsuz bir ekonomik ve politik ortamda, bu durum hayal kırıklığına, çatışmaya ve göç etme istekliliğine neden olabilir. Ancak, elverişli bir ortamda, genç nüfus demografik pay elde etmeye yardımcı olabilir. Bu durumda Afrika, küresel ekonomiyi de güçlendirecek.” değerlendirmesinde bulundu.

- 'Özellikle Sahra Altı Afrika'da mobil para hesapları popülerlik kazandı'

Weidmann, günümüzde dijital teknolojilerin iç borç piyasalarını geliştirmeye yardımcı olabileceğini ve dijital teknolojilerin daha az gelişmiş ülkelerde finansal katılımın temel itici gücü olabileceğini belirterek, “Örneğin Kenya'da mali hesap sahibi kişilerin payı 2011'de yüzde 42 iken 2014 yılında yüzde 75'e yükseldi. Aynı dönemde genel küresel rakam yüzde 51'den yüzde 61'e yükseldi.” bilgisini paylaştı.

Cep telefonlarının her yere yayılmasıyla birlikte, özellikle de Sahra Altı Afrika'da mobil para hesaplarının popülerlik kazandığına dikkati çeken Weidmann, 'Bazı ülkelerde, geleneksel bir banka hesabına kıyasla mobil para hesabı olan daha fazla kişi var. Finans alanında dijitalleşme söz konusu olduğunda G20'nin Afrika'dan da öğrenebileceği bir şeyler olabilir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA