Dünya Albinizm Farkındalık Günü

Albinizm Derneği, albinizm hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak için Kadıköy'de 'sessiz yürüyüş' etkinliği düzenledi.

Albinizm Derneği, Dünya Albinizm Farkındalık Günü kapsamında 'sessiz yürüyüş' etkinliği düzenledi.

Kadıköy'deki Boğa Heykeli Meydanında toplanan dernek üyeleri, dernek tişörtlerini giyip şapkalarını taktıktan sonra, genetik bir metabolik deri hastalığı olan albinizm konusuna dikkat çekmek için Moda'ya sessizce yürüdü. Albinizmlilere çevredeki vatandaşların da destek verdiği görüldü.

Ahmet Karaca, AA muhabirine, 10 yaşındaki oğlu Emirhan Karaca'nın hastalığıyla ilgili yaşadıklarını anlattı.

Albinizm ile oğlu dünyaya geldiğinde tanıştığını belirten Karaca, hastalığı araştırma sürecinin kendilerini yıprattığını söyledi. Oğlunun hastalıktan psikolojik ve fiziksel olarak etkilendiğine vurgu yapan Karaca, albinizmle ilgili araştırmaların yaygınlaştırılmasını istediklerini ifade etti.

Emirhan Karaca da okulda arkadaşlarının kendisiyle alay ettiğini, farkındalığının anlaşılamadığını dile getirdi. Emirhan, en büyük desteği ailesinden gördüğünü, anne ve babasıyla vakit geçirmekten keyif aldığını kaydetti.

Mehmet Yıldırım da 2 yaşındaki evladı Çağdaş Yıldırım'ın iyileşmesi için teknolojiden umutlu olduğunu bildirdi. Albinizmlilerin ciltlerinin hassas olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 'Hiçbiri sorun değil, albinizmli çocuklarla alay edilmesin yeterli.' dedi.

Derneğin yönetim kurulu üyesi Hakan Çalışkan ise albinizmle ilgili farkındalık oluşturmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Albinizmin nadir hastalıklar arasında bulunduğunu dile getiren Çalışkan, 'Albinizm 17 binde bir görülen bir hastalık. Türkiye'de 4 bin-4 bin 500 civarında. Afrika'da ve Çin'de daha yaygın görüldüğü biliniyor.' ifadesini kullandı.

Çalışkan, albinizmlilere karşı daha duyarlı olunması halinde hayatlarının kolaylaşacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA