ABD Hazine Bakanlığı, Trump'ın İstediği Raporu Yayınladı

ABD Hazine Bakanlığı, Başkan Donald Trump'ın talebi üzerine hazırladığı inceleme raporunda 100'den fazla finansal regülasyonun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı, ülkedeki finansal kuruluşlara yönelik regülasyonların azaltılması önerisinde bulundu.

Hazine Bakanlığının ABD Başkanı Donald Trump'ın talebi üzerine hazırladığı inceleme raporunda 100'den fazla finansal regülasyonun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Raporda, ülkede 2008 yılında yaşanan finansal krizin ardından yürürlüğe giren 'Dodd Frank Wall Street Formu'nun verimsiz olduğu ve özellikle küçük ölçekli bankalara ve kredi kooperatiflerine zarar verdiği savunuldu.

- 'CFPB'nin yeniden yapılandırılması gerekiyor'

Dodd Frank kapsamında denetim ve düzenleme kurumlarına verilen görevlerin birbirleriyle kesişmesinin regülasyonları karmaşık hale getirdiği, maliyetleri yükselttiği kaydedilen raporda, 'ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu'nun (CFPB) regülasyon alanındaki yetkileri ve sorumlukları ciddi bir yeniden yapılandırmayı gerektiriyor' ifadesine yer verildi.

Raporda, yeniden yapılandırma çerçevesinde önerilen değişikliklikler arasında CFPB Direktörü'nün ABD Başkanı tarafından görevden alınabilmesi, CFPB'nin finansal kuruluşlara yönelik soruşturma açma ve ceza verme yetkilerinin sınırlandırılmasına yönelik tavsiyeler dikkati çekti.

Hazine Bakanlığının tavsiye ettiği diğer değişiklerin önemli bir bölümü ise küçük ve bölgesel bankalara yönelik regülasyonların azaltılmasına yönelik maddelerden oluştu.

- Bankacılar memnun, Demokratlar rahatsız

ABD Hazine Bakanlığının, Başkan Donald Trump'ın 21 Nisan'da imzaladığı Başkanlık Kararnamesi çerçevesinde hazırladığı ilk inceleme raporu, Amerikalı bankacılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Amerika Bankacılar Derneği Başkanı Robert Nichols, rapora ilişkin yazılı açıklamasında, 'Düzenleyici kurumları ve Kongre'yi bu tavsiyeleri hızlı şekilde hayata geçirmeye ve bankaların ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik önemli katkısını sürdürmelerini sağlayacak diğer değişiklikleri değerlendirmeye teşvik ediyoruz' ifadesini kullandı.

Öte yandan, Dodd-Frank Wall Street Reformu'nun finansal istikrarın koruyucusu olduğunu savunan Demokratlar, Hazine Bakanlığının raporunu eleştirdi.,Senato Bankacılık Komitesi'nin Kıdemli Üyesi Demokrat Sherrod Brown, yaptığı yazılı açıklamada, 'Birçok Amerikalı hala finansal krizin etkilerini tam olarak atlatamadı. Washington Wall Street'i sorumlu tutarak tüketicileri korumalı, onlar için çalışmamalı' görüşüne yer verdi.
Kaynak: AA