ABD'de Görevli Bangladeşli Diplomata Ücretsiz İşçi Çalıştırma Suçlaması

Bangladeş'in New York Başkonsolos Yardımcısı İslam, evinde Bangladeşli bir hizmetliyi zorla ücretsiz çalıştırdığı suçlamasıyla gözaltına alındı Sınırlı dokunulmazlığı olan diplomata, suçlu bulunması halinde 15 yıl hapis cezası verilebilecek.

Bangladeş'in New York Başkonsolos Yardımcısı Shahedul İslam (45), Bangladeşli bir hizmetliyi evinde 4 yıl boyunca ücretsiz olarak zorla çalıştırdığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

New York'un Queens bölge savcısı Richard A. Brown'un ofisinden yapılan açıklamada, evinde çalıştırdığı Bangladeşli hizmetçiye 2012-2016 yıllarında ücret ödemediği ve tehdit ederek zorla çalıştırdığı suçlamasıyla İslam hakkında iddianame düzenlendiği belirtildi.

İddianamede, diplomatın, çalışanın kaçmasını engellemek için hem fiziki güç kullandığı hem de Bangladeş'te yaşayan ailesinin güvenliği ile kendisini tehdit ettiği öne sürüldü.

Geçen yıl evden kaçan çalışanın polise sığınarak şikayetçi olması üzerine başlatılan soruşturma sonucunda diplomatın gözaltına alındığı bildirildi.

Sadece diplomatik görevine ilişkin dokunulmazlığı bulunduğu belirtilen İslam'a 50 bin dolar kefalet bedeli konulduğu, bunun ödenmesi ve pasaportun teslim edilmesi karşılığında tutuksuz yargılanabileceği kaydedildi.

Bangladeşli diplomatın 28 Haziran'da mahkemeye çıkacağı ve suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtildi.

New York'ta daha önce de Hintli bir diplomata benzer suçlama yöneltilmiş, ardından diplomatın serbest bırakılması için Hindistan'da sokak gösterileri düzenlenmişti.
Kaynak: AA