Ümraniye'de Temcid Pilavlı Sahur

Geçmişi Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan ve Ramazan ayını müjdeleyen Temcid okuma geleneği Ümraniye’de hayat buldu. Ümraniye Belediyesi eski Ramazanlarda yapılan Peygamber Efendimize övgüler dizilmesi anlamına gelen Temcid okunması geleneğini canlandırarak belediye binası önünde kurduğu sofralarda yaklaşık 2 bin 500 Ümraniyeliye temcid pilavlı sahur yaptırdı.

Ümraniye'de Temcid Pilavlı Sahur
Osmanlı zamanında sahur vaktinin geldiğini haber veren Temcid-i Şerif ile sahura kalkan Ümraniyeliler, belediye binası önünde toplandı. Burada kurulan masalarda sahur yapan Ümraniyelilere iki dev kazanda pişirilen temcid pilavından ikram edildi.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın öncülüğünde hazırlanan programa katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ve Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu aileleriyle birlikte sahur yapan vatandaşları yalnız bırakmadı. Yapılan sahur sonrasında Kuran-ı Kerim tilaveti okunurken, mevlithan ve bestekar Amir Ateş de seslendirdiği ilahiler ve temcid okumalarıyla programa katılanların ruhuna seslendi.

Temcid geleniğini canlandıran ve insanlara temcid pilavlı sahur yaptıran Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Ümraniye’de sahur programı yapıyoruz. Her akşam 7-8 noktada iftarımız var ama yetmiyor. Sahurun tadını ve lezzetini de göstermemiz gerekiyor insanlara. Bir şeyi daha göstermemiz lazım; Eskiden Osmanlı zamanında temcid okumak diye bir şey vardı. Temcid okumak, sahur vaktinde güzel sesli müezzinler minareye çıkar minareden Peygamber Efendimize salat-ü selamlar getirir böylece halkı sahura uyandırırdı. Halk da aşağıdan buna mukabele ederdi" dedi.

Temcid pilavının da bu şekilde sahura kalkan insanların akşamdan kalan yemekleri ısıtarak sahur yapmasından geldiğini kaydeden Başkan Can, “Temcid bir pilavın adı değil, temcid Ramazan’da sahurda müezzinlerin minareden okuduğu peygambere övgüler. İşte bu geleneği yaşatmak adına hem sahur yapıyoruz hem de temcid geleneğini yaşatıyoruz. Her sene bunu tekrarlıyoruz. Bunu belediyemizin önünde yapıyoruz. Temcidi hem buradan okuyoruz hem de sahurun bitişiyle birlikte minarelerden okutmuş olacağız” diye konuştu.

Programa katılarak temcid pilavlı sahur yapan vatandaşlar uygulamanın çok güzel olduğunu söylerken geçmişin hatırlatılması adına yaşatılması gereken bir gelenek olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA