TBMM'de Bakan Çelik Hakkındaki Gensoru Görüşüldü

TBMM Genel Kurulunda CHP’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmaması görüşüldü. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, ’’Tarımda Avrupa’nın en büyük gücü olduk. Şu anda tarımsal hasılada Avrupa’da birinciyiz. Tarımsal gayri safi milli hasılayı 36.9 milyardan 158 milyara çıkardık’’ dedi.

TBMM Genel Kurulunda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkındaki gensorunun gündeme alınıp alınmaması konusunda yapılan görüşmelerde, öneri sahibi CHP adına Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuştu.

Sarıbal, 1980 yılında Türkiye’de 45 milyon nüfusun, 80 milyon hayvan varlığının olduğunu belirterek, 2016 yılında ise 80 milyon nüfusun ve 56 milyon hayvan varlığının olduğunu kaydetti.

Sarıbal, ’’2002’de 26 milyon hektar tarım alanımız var. 2016 yılı sonu itibariyle 23. 6 milyon tarım alanımız var. 2.8 milyon tarım alanı kaybolmuş. Siz on yılda bütün zeytin alanları kadar alanı Koruma Kurulu gerekçesiyle yok etmişsiniz. 2003 yılında tarımsal alanda yüzde 35 istihdam vardı, geldiğimiz noktada bu yüzde 19’a inmiş durumda. Yani 2.5 milyon çiftçi tarımdan uzaklaştı’’ ifadelerini kullandı.

Sarıbal, bitkisel üretimde Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu savunarak, ’’2002 yılından bugüne kadar tarımsal ham madde verdiğimiz ihracat 11 milyar dolar. Karşılığında 66 milyar dolarlık ithalat yapmışız. 171 milyar dolar tarımsal ithalatımız var’’ şeklinde konuştu.

Genel Kurulda konuşan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise, tarımın desteklenmesi gerektiğini belirterek, ’’Sorunlar hem geniş, hem büyük hem de dinamiktir. Zaman zaman sorunları giderici çözüm gösterebilirsiniz. Tarımın sorunları köklüdür, köklü çözümler gerektirir. Biz de AK Parti olarak 15 yıldır buna göre hareket ediyoruz. Dinamik sektörlerin sorunları da dinamiktir. Halkımıza huzur ve mutluluk için sınır çizmeyi aklına bile getirmeyen parti olarak biz hiç diyemeyiz’’ diye konuştu.

Tarımı stratejik bir sektör olarak gördüklerini ifade eden Gider, ’’Tarım Kanunu’nun içinde bulunduğu 15 kanun çıkardık. Tarımda Avrupa’nın en büyük gücü olduk. Şu anda tarımsal hasılada Avrupa’da birinciyiz. Tarımsal gayri safi milli hasılayı 36.9 milyardan 158 milyara çıkardık. Tarım ürünleri ihracatımız 3.7 milyar dolardan 16.3 milyar dolara çıktı. Tarım ürünleri dış ticaretinde son 15 yılda 58 milyar dolar fazla verdik. Bu çalışmalar tarımsal üretimde önemli artışları beraberinde getirdi. Bitkisel üretim 98 milyondan 120 milyon tona çıktı. Hayvansal üretim 10.3 milyondan 23.5 milyon tona çıktı’’ dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AK Parti’nin tarımı üreticiden ithalatçı duruma getirdiğini söyleyerek, ’’Kişi başı milli gelir her türlü hesaplamayı değiştirerek yaptığınız, milli gelir rakamlarında kişi başına milli gelir 9 bin dolar, çiftçinin geliri 3 bin doları geçmiyor. Köyden kente göç eden çiftçi var, ekilmeyen araziler var. Aldığınızda 1 milyar lira olan çiftçinin borcu 80 milyar. Çiftçinin borcunu nedense yapılandırmıyorsunuz, her şeyi yapılandırıyorsunuz, iş çiftçiye gelince duruyorsunuz. Bakın geçtiğimiz yıl tam 3.5 milyar dolarlık yağ tohumlar bitkisi ithal edildi, 1.5 milyar dolarlık buğday, ana vatanı bu topraklar olan nohut, mercimek bile ithal ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde şaibeler olduğu için gensoru verdiklerini söyleyen Gaytancıoğlu, Tarım ve Kredi Kooperatifleri Başkanı’nın maaşını ve Tarım Kredi A.Ş.’nin yöneticilerini sorduklarını ifade etti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise, ’’Tarımın gayri safi milli hasılasından aldığı pay siz iktidara geldiğinizde yüzde 10’un üzerindeyken, bugün yüzde 7’lerin altına düşmüş durumda. Tarım sektörü kan kaybediyor’’ ifadelerini kullandı.

Paylan, tarımda ithalat devrine geçildiğini belirterek, ’’İktidarınız sayesinde kendi kendimize yetemeyen bir ülke konumuna geldik. Buğdayı, pirinci ve pek çok bakliyatı dışarıdan ithal ediyoruz. Konya büyüklüğünde Hollanda’nın gayri safi yurtiçi hasılada yüzde 10’un üzerinde payı var. On milyarlarca dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıyor. Biz onların yarısı kadar ihracat yapamıyoruz’’ şeklinde konuştu.

MHP adına konuşan Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, tarımsal faaliyetleri sadece gelir, maliyet, kar denkleminde ele almanın doğru olmadığını belirterek, ’’Sanayi ve ileri teknolojide başat olan başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere hiçbirinin tarıma destek vermemeleri gerekirdi. Tarıma en çok destek veren ülkeler en gelişmiş ülkelerdir. Tarımsal faaliyetleri sadece gıda ile sınırlı tutmak elbette mümkün değildir. Tarımı stratejik sektör yapan temel unsurun gıda ve gıda güvenliği olduğu açıktır. Global eğilim, tarım ve gıda sektörünün artan nüfus, su kaynaklarında beklenen daralma ve iklim değişikliğindeki olumsuzluklar nedeniyle son derece kritik bir sürece doğru gittiği yönündedir’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA