MHP'li Erdoğan'dan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Raporuna Eleştiri

Milliyetçi Hareket Partisi Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan, "Dinlenemeyen isimler göz önünde bulundurulduğunda bu hususun komisyonun çalışmaları açısından büyük bir eksiklik olduğu ortadadır" dedi.

Mehmet Erdoğan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunda 3 aylık sürede verimli bir çalışmanın gerçekleştirilmediğini öne sürerek, "Devletin çeşitli kademelerinde yıllarca görev almış ve kamuoyuna mal olmuş isimlerin tespitleri ve komisyonumuza sundukları bilgiler önemli ve dikkate değerdir. Ancak bu fikirlerin ve sunulan bilgilerin bir çoğuna raporda yer verilmemesi de ayrıca şaşırtıcıdır" ifadelerini kullandı.

Dinlenemeyen isimlerin olduğunu söyleyen Erdoğan, "Dinlenemeyen isimlerin de göz önünde bulundurulduğunda bu hususun komisyonun çalışmaları açısından büyük bir eksiklik olduğu ortadadır. Rapor kaleme alınırken FETÖ’nün yıllardır var olduğu ve siyasetle en güçlü bağı yakın zaman içinde kurulduğu gözardı edilmiştir. Yapılan ihmallerin ve izlenen yanlış politikaların sonucunda en büyük ve önemli kaynağımız insan kaynağımızın heba edildiği ayrıca dikkat edilmesi gereken husustur" şeklinde konuştu.

Komisyon çalışmalarında halkın kafasında yeni soru işaretleri oluştuğunu iddia eden Erdoğan, "Örgütün siyasi ayağının ve 15 Temmuz gecesi darbeciler adına bildiri okutan Yurtta Sulh Konseyi’nin tam olarak ortaya çıkartılmaması bunların başında gelmektedir. Örgütün mali ayağı ile ilgili somut adımlar atılmamış, bu kadar güçlü bir mali ayağın oluşmasında ’katkısı’ olanların araştırılması tam anlamıyla yapılmamıştır. Komisyonun çalışmalarını TBMM iç tüzüğüne göre bir ay daha uzatma hakkı olmasına rağmen uzatılmamış, komisyon olarak 3 günlük çalışma kararı alınmasına rağmen bazı haftalar bir gün dahi çalışılmamıştır. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın bütün ısrarlarımıza rağmen komisyona çağırılmaması sebebiyle darbe girişiminin yaşandığı gün veya öncesinde devletin herhangi birimine veya üst düzey yöneticisine ihbar gelip gelmediği bile netlik kazandırılamamıştır. Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ve Akın Öztürk gibi darbe girişiminin en önemli aktörlerinin dinlenmesi adli soruşturma gerekçe gösterilerek Komisyon Başkanlığı ve AKP’li komisyon üyelerinin oylarıyla engellenmiştir" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminden devletin zarar gördüğünün ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Kamudaki FETÖ mensuplarının tamamen temizlenmesi sağlanıncaya kadar bu mücadele devam etmelidir. Milli birliğimizin ve bütünlüğümüzün, vatandaş ile devletimiz arasındaki yakınlaşmanın sağlanması ve ön yargıların ortadan kaldırılması için önemli gördüğümüz din eğitiminin devlet eliyle, doğru ve yeterli bir şekilde okullarda verilmesi uygun olacaktır. Personel rejimi, liyakatı esas alan ve performansı değerlendiren anlayışla yeniden düzenlenmelidir. İstihbarat teşkilatımızın Türk devletinin ve Türk milletinin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılması zaruridir. Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve personel mevzuatının devletin içerisine yerleşmeye çalışan örgütsel yapılara izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi faydalı olacaktır. Bürokrasi düşmanlığından vazgeçilmelidir."
Kaynak: İHA