Kültür-Sanat Şöleni Başlıyor

Osmaniye’de, Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi’nin 2004 yılından beri düzenlediği Kültür Sanat Şöleni’nin bu sene 10.’su 16-17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kültür-Sanat Şöleni Başlıyor
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi Başkanı İbrahim Çenet, yaptığı açıklamada, bugüne kadar zengin programların yer aldığı şölenin 16-17-18 Haziran tarihlerinde Osmaniye’de yapılacağını belirterek, "Festivallerde yer alan konular; 10. Özgür Film Festivali, Ulusal ve Uluslar arası Özgür İnsan Ödülü, Bin Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal anısına Öykü, Halk- Bilim Araştırması ve Şiir Yarışması, pek çok bilimsel panel ve yerel kültürel konulardan oluşacak. Bu sene 10. kez düzenlenen Özgür Film Festivali jürisi, finale kalanları belgesel ve kurmaca filmleri belirledi. Derece alanlar 17 Haziran’da festival kapsamında açıklanacak. Şahsımın da yer aldığı jüri Hasan Özgen, Turan Yavuz, Nilüfer Yarbaş ve Gürsel Fırat isimlerinden oluşuyor” dedi.

Festival kapsamında verilen Özgür İnsan Ödülü’nün bu sene iki alanda verileceğini belirten Çenet, şunları söyledi:

“Ulusal ve Uluslararası Özgür İnsan Ödülü iki kategoride planlanıyor. Ulusal dalda: Kültür Edebiyat Sanat Dalında Ataol Behramoğlu, Bilim Dalında Prof.Dr. Mithat Özsan. Ataol Behramoğlu, ünlü şairimiz, öğretim üyesi, eski yazarlar sendikası başkanıdır. Prof.Dr. Mithat Özsan ise Çukurova Üniversitesi Kurucusu, bir dönem dekanlık dört dönem de rektörlük yapan bilim insanıdır. Mithat Özsan ayrıca İçel Üniversitesi’nin de kurucusu ve ayrıca Osmaniye Üniversitesi’nin de temellerini atan önemli bir kişiliktir. Uluslararası Özgür İnsan Ödülü’nün; emperyalizme ve gericiliğe karşı savaşan, vatan savunması yapan Ortadoğu halklarına verilmesi uygun görülmüştür. Bu konudaki Jüri: Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Prof Y. Remzi Yüreğir, A. Kadir Paksoy, Eşber Yağmurdereli, Erdoğan Aydın’dan oluşmaktadır. Özgür İnsan Ödülü daha önce de Yaşar Kemal, Oktay Sinanoğlu, Prof.Dr. Halet Çambel, İlhan Selçuk, Arif Keskiner ve Prof.Dr. Afşar Timuçin gibi isimlere uygun görülmüştü.”

Ekinlikler kapsamında Osmaniye Mizahı (Fıkra-Hikaye), Fotoğraf- Karikatür ve Heykel Sergileri, Kısa Metrajlı Belgesel Film Gösterisi, Yaşar Kemal Öykü, Araştırma ve Şiir Yarışması, Halk Müziği Konseri ve Tiyatro gösterilerinin yer aldığını bildiren İbrahim Çenet, “Osmaniye merkez Çardak Köyü’nde 16, 17, 18 Haziran tarihlerinde yapılacak bu dolu dolu olan ve bir bayram havasında gerçekleşecek festivale, ülkenin çok yerinden gelecek her konudaki yarışmacılar da ayrı bir güzellik katacaktır. Ayrıca gelen konuklar farklı konularda sunumlar yapacaktır. Özellikle bölgemizin yerel kültür değerleri konunun uzmanlarınca işlenecektir. İlgilenen tüm insanları bu kapsamlı festivale davet ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA